3. Izložba sira iz mišine s međunarodnim sudjelovanjem Knin 2014.

Na izložbi će biti predstavljeni proizvođači sira iz mišine koji je specifični autohtoni proizvod Dalmatinske zagore s velikim potencijalom plasmana na domaćem i stranom tržištu. 

Događanje će okupiti relevantne znanstvenike s ovog područja te proizvođače sira iz mišine iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. Programom stručnih predavanja obuhvaćene su aktualne teme iz područja proizvodnje sira. Gosti ovogodišnjeg događanja su profesori sa Sveučilišta Ondokuz Mayis iz Turske, koji će predstaviti tradicionalni turski Tulum sir koji također zrije u životinjskoj koži.

Cilj ovogodišnjeg dana sira iz mišine je upoznati proizvođače s mogućnostima trženja ovog tradicionalnog proizvoda, izmjena dobre prakse i iskustava drugih država koje proizvode ovu vrstu sira, te upoznati proizvođače s izvorima financiranja za nove projekte vezane za povećanje proizvodnih kapaciteta kao i razvoj novih proizvoda u suradnji sa znanstvenim institucijama.

U sklopu ove manifestacije, Veleučilište „Marko Marulić“ uz organizira otvoreni dan Veleučilišta na kojem će predstaviti suradnju s proizvođačima sira iz mišine na okruglom stolu s međunarodnim sudjelovanjem čija tema je: 

„Sir iz mišine-suradnja znanosti i proizvodnje u očuvanju i trženju autohtonog proizvoda“

Cilj okruglog stola iz područja biotehnologijskih znanosti je približiti znanstvena dostignuća i iskustva ostvarena u suradnji s malim i srednjim poduzetnicima.  

Radujemo  se Vašem dolasku!

Organizatori

PROGRAM

VRIJEME 

DOGAĐANJE

GOVORNICI 

10:00

Pozdravni govor

 Izv.prof.dr.sc. Mirko Gugić, Dekan
Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu

 Prezentacije

10:10

Transfer tehnologije- iskustva Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu

dr.sc. Zvonimir Marijanović, v.predavač
Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu

10:30

Kako znanje i znanost mogu pomoći da ne izumru rijetki tradicionalni sirevi

Izv.prof.dr.sc. Samir Kalit,  
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

10:45

Prednosti primjene autohtonih funkcionalnih starter kultura u proizvodnji tradicionalne fermentirane hrane

izv. prof. dr. sc. Jadranka Frece, 
Prehrambeno- biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

11:15

Degustacija sira i pauza za kavu

 

11:45

Plasman tradicionalnih proizvoda kroz širenje turističke ponude

doc.dr.sc. Marko Hell,
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu

12:00

Proizvodnja i trženje tradicionalnog Tulum sira u Turskoj

prof. dr. Fehmi Yazici 
Ondokuz Mayis University, Turska

12:20

Mogućnost financiranja malih i srednjih poduzetnika kroz programe HBOR-a

doc.dr.sc. Mira Krneta,
Voditeljica područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju

12:40

Problemi  malih sirara u proizvodnji i trženju   sira iz mišine  

Proizvođači sira iz mišine iz Udruge „ Mišinac“ 

13:00

Okrugli stol

Svi predavači i proizvođači

13:20

Zaključak okruglog stola

13:45

Ručak 

 

 

Dubravka Kaić, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

 

Pripremi za ispis