Ljutika

Ljutika (luk kozjak, Allium Ascalonicum) potječe s područja današnje Palestine i raširena je gotovo po cijelom Orijentu i srednjoj Aziji. To je dvogodišnja biljaka, koja se samorazmnožavanjem može održati više godina na istom mjestu. Dobro podnosi nešto hladniju klimu, a na prostorima naših otoka i priobalja je starodrevna biljna vrsta, koja je nekad bila u daleko većoj uporabi nego danas.

Ljutika nije izbirljiva te podnosi i slabije plodna tla, ipak, za optimalan, kvalitetan  i profitabilan uzgoj traži dobro pripremljeno tlo, koje se obradi na dubinu do 25 cm. Pretežito voli neutralna do blago alkalna tla. Ne podnosi kisela tla, ne voli niti zbijena i vlažna tla. Najbolje ju je saditi na površine gdje su prije bile zasađene povrtnice, koje su bile gnojene stajnjakom. Ne voli sadnju u svježe gnojena tla stajnjakom, makar stajnjak bio odležan. Ljutiku se u osnovi gnoji NPK gnojivom i to prvi put formulacijom 10:20:30 neposredno pred pripremu tla ili oranje. Drugi put se unaša u tlo na dubinu do 12 cm.

Ljutiku je po mogućnosti najbolje saditi tijekom kolovoza. Sadnja je moguća i kasnije. Proljetna sadnja nije baš preporučljiva. Pri sadnji se vrhovi lučica ostavljaju da vire iz zemlje. Najbolje ju je saditi na razmak 10-15 cm u redu, dok razmak među redovima može biti do i do 30 cm.

Razmnožavati se može i sjemenom, ali u naravi to se rijetko kad radi. Najčešće se razmnožava malenim lučicama, koje se formiraju u okruženju glavnog struka. Ne treba zaboraviti da ljutika ne voli i ne podnosi zakorovljena tala, stoga se mora redovno čistiti od korova. Zalijeva se samo u ekstremno sušnim razdobljima, iako joj neće smetati i povremeno lagano zalijevanje. Poželjno ju je nakon sadnje zaliti, ako se uskoro ne očekuje kiša, kako bi brže krenula s razvojem korjenova sustava i rastom. Za prihranu se koristi mineralno gnojivo N:P:K formulacije 15:15:15, ako je tlo siromašnije i to ne s više od 50 gr/m2. Prilikom prihrane, ako nema planiranih padavina, poželjno je tlo zaliti, kako bi se hranjiva čim prije rastopila i postala dostupnija biljkama.

Ljutika se može koristiti kao prilog raznim pečenim jelima, ali i kao konzervirana, s time da joj se pri konzerviranju ne skida ljuska.

Ta povrtnica specifična ukusa postaje ponovno sve traženija na našem tržištu.

Pripremi za ispis