Održano 12. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije

Pokrovitelj natjecanja bila je županija Vukovarsko-srijemska to jest Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, Općina Ivankovo i Savjetodavna služba – Podružnica Vukovarsko-srijemske županije, a dugogodišnji glavni sponzor bila je tvrtka „Lateran-agro“ iz Vinkovaca, kao i „Poljoopskrba Međunarodna trgovina“ d.o.o. – Zagreb, „Pioneer sjeme“ d.o.o. – Zagreb i „Agroglas“ – Osijek.

Natjecanje je održano 12. srpnja 2014. (subota), na parceli OPG-a Igor Živković, na rudini Djedove njive, na putu Ivankovo-Retkovci (uz ekonomiju). Tvrtka „Mjernik“ izvršila je kvalitetnu izmjeru i označavanje parcela pa posjetiteljima i natjecateljima nije bio problem snalaženja na parceli.

Prije početka natjecanja članovi KUD-a „Sloga“ iz Retkovaca otpjevali su himnu „Lijepa naša“. Zatim je predsjednik Udruge natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije Đuro Cerovčec pozdravio sve prisutne, zaželio ugodan boravak i izrazio svoje zadovoljstvo što su baš Općina Ivankovo i mjesto Retkovci domaćin ovog vrlo značajnog događanja za Vukovarsko-srijemsku županiju, kao i važnost udruživanja poljoprivrednika. Zamjenik načelnika općine Ivankovo Marko Sabljaković naglasio je potrebu što češćih ovakvih druženja i spremnost općine da u tome pomaže, a zatim otvorio natjecanje uz želju da pobjede najbolji. Nakon svečanog otvaranja ispred šatora za posjetitelje prošao je mimohod traktora s natjecateljima koji su zauzeli svoje startne pozicije i nadmetanje za put u Požegu na državno natjecanje je počelo.

Dan prije, padala je kiša koja je stvorila gotovo idealne uvjete za oranje, što su natjecatelji maksimalno iskoristili i pokazali sva svoja znanja i vještine pa su suci bili na velikom iskušenju. Sudački trio (Gordan Sučić, Željko Kucjenić i Dario Đurđević) je svoj posao odradio pošteno i u skladu sa svjetskim pravilima.

oranje1_VSZ_17_7.jpg

Natjecalo se u dvije kategorije: plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima. Na startu je bilo osam natjecatelja sa plugovima ravnjacima i pet sa plugovima premetnjacima. Suci su odlučili da redoslijed po kategorijama bude:

Plugovi ravnjaci 

1. Luka Matajić (Drenovci)
2. Ivan Jovanovac (Bošnjaci)
3. Franjo Zetović (Retkovci)

Plugovi premetnjaci 

1. Josip Vinković (Bošnjaci)
2. Igor Živković (Retkovci)
3. Željko Užarević (Retkovci)

Pobjednici su si osigurali osim puta na državno prvenstvo koje će se održati 12.-13. rujna 2014. u Požegi, veliki prijelazni pehar, plaketu, novčani bon, kristalni svijećnjak HUONO-a, priznanje, diplomu i vrijedne nagrade sponzora.

Drugoplasirani i trećeplasirani natjecatelji dobili su: plaketu, poklon bon, diplomu, priznanje kao i vrijedne nagrade sponzora. Nagrade su uručili: zamjenik načelnika Marko Sabljaković, Maja Dragičević predsjednica konjogojske Udruge „Žeravi“ iz Retkovaca i Gordan Sučić rukovoditelj Savjetodavne službe Podružnice Vukovarsko-srijemske županije.

oranje2_VSZ_17_7.jpg

Druženje je nastavljeno u prostorijama NK „Borac“ Retkovci uz tamburaški sastav i obilan i ukusan ručak koji je u Slavoniji uz ovakve prigode nezaobilazan. U nadi da se vidimo i iduće godine i u još većem broju srdačan pozdrav.

Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis