Prof. Ivan Bašić – In memoriam

basic1_262.jpg

Svoje znanje i iskustva prenosio je zainteresiranima predavanjima i praktičnim radionicama. Autor je više knjiga i publikacija o biološko-dinamičkoj proizvodnji i uzgoju jabuka. Prof. Bašić čuvao je stare sorte jabuka s puno ljubavi i pažnje, kao vlastitu djecu. Cijepio ih je umnažao i dijelio kako bi ostale sačuvane. Bio je ponosan na svoju kolekciju od 84 stare sorte jabuka koje je prikupio je u svom voćnjaku u Kobašu. Svaku sortu je poznavao po kori stabla, obliku, boji i mirisu ploda i sve su mu jednako bile drage.

Surađivao je sa službenicima Savjetodavne službe te im prenosio svoje dragocjeno iskustvo. Živo je u uvjerenju da je znanje vrijedno jedino ako se prenosi i širi. Govorio je da se prave vrijednosti ekološke proizvodnje ne cijene u dovoljnoj mjeri, te da se uspjeh poljoprivredne proizvodnje neopravdano mjeri samo dobivenim prinosom a ne i doprinosom učuvanju prirodnih reusursa Hrvatske (tlo, voda, zrak) i povećanju kvalitete življenja.

U jesen 2013. pokazivao mi je gotov rukopis o starim sortama voća, osobito jabuke i sa nestrpljenjem očekivao sponzore i sredstva za objavu knjige. Nažalost, gospodin Bašić nije dočekao izlazak knjige iz tiska. Možda je ovo trenutak, da mi koji smo učili od njega pokušamo njegov san pretvoriti u javu. Tiskanjem knjige od zaborava bi bile sačuvane ne samo jabuke u voćnjaku već i zapisi o starim sortama jabuke i kruške Brodsko-posavske županije te bi tako prof. Bašić uvijek bio s nama!

Uvjerena sam da bi prof. Bašić bio sretan zbog toga.

mr. sc. Marija Ševar
rukovoditeljica Odsjeka

Pripremi za ispis