Let avionom iznad Hrvatske, na Valentinovo ili Zimska škola rezidbe vinove loze – Kaptol 13.-14. veljače 2014.

Upravo tako, i ove godine, 13. veljače u popodnevnim satima, započela je „Zimska škola rezidbe vinove loze – Kaptol 2014.“. Škola, koja traje već dvanaestu godinu za redom. Prvoga dana, za devet polaznika, održana su stručna predavanja, naizmjence kombinirana s prikazivanjem video isječaka o rezidbi vinove loze.

rezidba1_182.jpg

Drugoga dana, 14. veljače, baš na Valentinovo, grupica od devet entuzijasta, zaljubljenika u vinogradarstvo, što hobista, što vinogradara „sa stažom“, uz vodstvo i mentorstvo dvojice experata vinogradarstva iz Savjetodavne službe, krenula je put nekoliko vinograda u izvođenje praktične rezidbe na vinogradima vinogorja Kutjevo te Požega. Pokazana je rezidba uzgojnih oblika Guyot, En Gobelet, dvostruki Guyot, Roayatski kordonac te GDC (Geneve Double Courtain – „zavjesa“).

Polaznici su pokazali nadprosječno veliko zanimanje već prvoga dana, iznenađujući mentore brojnim pitanjima. Zanimanje za problematiku potvrđeno je i drugoga dana na praktičnoj rezidbi, najčešće u vidu pitanja „zašto“. Nakon niza pokazanih detalja i utvrđenog svladavanja osnova rezidbe, nastavljena je praktična obuka s naglaskom na pogreške, probleme i specifičnosti ove rezidbe.

Teško je opisati ushićenost i stanje duha u kome se nađete nakon što Vam, poslije uspješno održane škole rezidbe, polaznici izraze posebnu zahvalnost na vašoj vidljivoj ljubavi prema struci i poslu, nesebičnom trudu, velikoj vještini i ljudskom pristupu, uz obećanje da će svakako doći i dogodine……

Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik,

 

Pripremi za ispis