Čuvari hrvatske tradicije – udruge uzgajivača malih životinja

kokos_2_1_2014.jpg

Pijetao kokoši hrvatice izvorna i zaštićena pasmina, foto Darija Marković

Otvorenje je bilo u petak, 13. prosinca 2013. Ove godine je prijavljeno više od 270 izlagača, a izloženo je preko 2600 eksponata. Najviše je golubova sa više od 1500 eksponata, ali posjetitelji su mogli vidjeti i ostalu perad, kuniće, ptice, zamorce pa i patuljaste koze. Petak je bio radni dan za suce i organizatore, dok je subota 14. prosinca 2013. otvorena za posjetitelje do 18 sati. Također, osim Državne izložbe, bila je i druga specijalka kokoši hrvatice, 3. specijalka hrvatskog opaljenog kunića i 4. specijalka hrvatske patuljaste kokoši.

Nedjelja je dan za prodajni sajam kućnih ljubimaca i malih životinja i to od 7 ujutro. U 10 sati je podjela diploma i priznanja za najuspješnije uzgajivače malih životinja i za najbolja grla. Kako 22. Državna izložba malih životinja nije samo izložbenog i prodajnog karaktera, nego i edukativnog, u nedjelju, 15. prosinca 2013., održano je predavanje o izvornim i zaštićenim pasminama peradi i o onim koje treba zaštiti. Predavanje je održala viša stručna savjetnica za male životinje iz Bjelovara Darija Marković.

U stočarstvu imamo 33 zaštićene izvorne pasmine, ali i 32 izumrle pasmine ili u izumiranju. Neke su nepovratno izumrle poput krčkog ponija ili ovce birke, no mnoge pasmine su još uvijek prisutne u seoskom uzgoju, ali će definitivno nestati ako se nešto ne poduzme. Imamo samo dvije zaštićene pasmine peradi, zagorskog purana i kokoš hrvaticu, no posavska i križevačka kukmasta kokoš, posavska, dravska i podunavska guska, hrvatska patuljasta kokoš, u narodu zvani „đurek i katica“ se održavaju zahvaljujući velikom entuzijazmu udruga uzgajatelja malih životinja i ovakvi sajmovi su jedina mjesta razmjene znanja i iskustava tih naših čuvara tradicije. 

kokos1_2_1_2014.jpg

Pijetao hrvatske patuljaste kokoši – izvorna pasmina – foto Darija Marković

22. Državna izložba malih životinja nije slučajno u Bjelovaru, po riječima predsjednika udruge uzgajatelja malih životinja “Mali uzgajatelj” Bjelovar, Davor Konjević, koji ističe da su bjelovarski uzgajatelji malih životinja daleko najaktivniji u Hrvatskoj. Pored toga bjelovarska udruga “Mali uzgajatelj” je druga najstarija udruga uzgajatelja malih životinja u Hrvatskoj osnovana još davne 1937.

Darija Marković, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za male životinje

Pripremi za ispis