U Ludbregu održano predavanje o zaštićenim sortama cvijeća na EU sortnoj listi

U svrhu informiranja cvjećara Udruga cvjećara regije ludbreške je organizirala 11. prosinca 2013. u hotelu „Amalia“ u Ludbregu, predavanje na temu “Proizvodnja zaštićenog cvijeća Europske sortne liste cvjećara s područja ludbreške regije“. Predavanju je prisustvovalo oko dvjestotinjak posjetitelja, kojem su se osim ludbreških cvjećara, pridružili i cvjećari iz regije sjeverozapadne Hrvatske, djelatnici Poljoprivredno savjetodavne službe, profesori Srednje škole „Arboterum“ Vinica te ostali zainteresirani za tu temu.

cvijece_bundek_marija_sevar_.jpg

Budući da je Hrvatska 01. srpnja 2013. pristupila EU, trenutno podliježe zakonskoj regulativi koja obuhvaća i područje cvjećarstva. Prije svega, to se odnosi na plaćanje licence za sve zaštićene biljne sorte, koja se nalaze na EU sortnoj listi. Licence su obavezni plaćati proizvođači svake godine, najprije na temelju kontrola, koje će izvršavati nadzorno tijelo iz zemalja EU, dok će kasnije proizvođač sam prijavljivati proizvodnju i plaćati licencu prema proizvedenoj količini.

Nadzorno tijelo iz nizozemske tvrtke RAI je ove godine obišlo šezdesetak OPG-a s područja sjeverozapadne Hrvatske, što je i potaknulo organiziranje ovog predavanja. Prvu temu pod nazivom „Zaštićene sorte na području EU – aktivnosti i područje kontrole RAI (Royality Administration International) u Europi“, iznio je predavač Maarten Leune, direktor RAI iz Nizozemske, kao predstavnik nadzornog tijela. Drugu temu pod nazivom „Zaštita novih biljnih sorti na razini EU i njeno proširenje na Hrvatsku“ održala je mr. sc. Ružica Ore Jurić iz Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo iz Osijeka.

Kroz navedena predavanja obrazložen je postupak zaštite novih biljnih sorti, definicije oplemenjivačkog prava, pravna osnova sustava zaštite, kriteriji za dodjeljivanje oplemenjivačkog prava, opseg zaštite novih biljnih sorti, kao i zaštita biljnih sorti u Hrvatskoj. Izlaganja su održala i tri predstavnika distributera sadnog materijala: Vrtko iz Ljubljane, Eurobrod iz Slavonskog Broda i Juriflor iz Kutine.

Zaštita novih biljnih sorti je oblik intelektualnog vlasništva, ekskluzivno pravo za korištenje sorte, dodijeljeno oplemenjivaču nove biljne sorte. Oplemenjivačko pravo je pravo oplemenjivača određeno UPOV-om Konvencijom (Međunarodne Unije za zaštitu novih biljnih sorti koja je ustanovljena 1961. godine). EU sustav zaštite biljnih sorti je sustav intelektualnog vlasništva za biljne sorte osnovan Uredbom Europske Unije 1994. Intelektualno vlasništvo dodijeljeno temeljem tog sustava odnosi se na cijeli teritorij (svih 28 zemalja članica EU), koji obuhvaća više od 450 milijuna potrošača. Trajanje oplemenjivačkog prava je 25 godina (30 godina za vinovu lozu, drveće i krumpir). Pravo na zaštitu sorte ima oplemenjivač, tj. osoba koja je oplemenila ili otkrila i razvila sortu (ili njegov sljednik). Ured Zajednice za zaštitu biljnih sorti (CPVO) je službeno tijelo EU sa samostalnim pravnim statusom koje djeluje od 1995. godine sa sjedištem u Angersu (Francuska). CPVO objavljuje službeno glasilo svaka 2 mjeseca kao e-publikaciju. Glasilo sadrži sve informacije, koje se nalaze u CPVO registrima: zahtjevi za zaštitu, prijedlog imena sorte, dodjela oplemenjivačkog prava, objava i dr. Kriteriji za dodjeljivanje oplemenjivačkog prava sorte su (DUS): nova, različita, ujednačena, postojana i označena imenom. Nakon pristupanja Republike Hrvatske u EU, sva dodijeljena oplemenjivačka prava pri Uredu CPVO se primjenjuju i na Republiku Hrvatsku. U slučaju povrede oplemenjivačkog prava, nacionalni sudovi imaju nadležnost rješavanja takvih predmeta. Carinske kontrole mogu provjeravati, a ponekad i uništiti robu, za koju postoji sumnja da proizvođač krši prava intelektualnog vlasništva.

Kao zaključak predavanja konstatirano je da treba najprije utvrditi da li je sorta koja se stavlja u proizvodnju zaštićena. U tom slučaju za razmnožavanje sorte je potrebno platiti licencu tj. naknadu za korištenje. Zakoni na području EU vezani na prava intelektualnog vlasništva se aktivno primjenjuju i provode, stoga sve države članice moraju poštivati zakonodavstvo Europske unije.

 

Valerija Pokos, mag. ing. agr.,
viša stručna savjetnica 
 

Mara Bogović, mag. ing. agr.,
rukovoditeljica podružnice

Pripremi za ispis