8. Festival voćnih rakija, likera, pekmeza i 4. Međunarodna izložba bundeva i tikvica

Početak programa i svečano otvorenje festivala održano je u petak, 27. rujna 2013., u 19 sati. Festival je otvorio Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

U dvorani osnovne škole, gdje je upriličeno svečano otvorenje, postavljena je izložba ručnih radova Udruge žena Tovarnik i trofeji lovačkog društva „Vepar“ iz Tovarnika.

U subotu, 28. rujna 2013., od ranih jutarnjih sati uz prohladno i oblačno vrijeme, okupilo se mnoštvo izlagača i zainteresiranih posjetitelja.

Većina izlagača bila  je iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, a bilo je izlagača i iz Čakovca, Međimurska županija.

bundeve_02.jpg

U ponudi su bili svježe voće i povrće, proizvodi od voća: džemovi, pekmezi, salate, kolači, torte, likeri, rakije. Na sajmu su značajno mjesto imala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mali tradicijski obrti, zanati i udruge: proizvodnja svijeća i suvenira, rukotvorina, licitari, medari…   Na festivalu se predstavila Udruga žena „Hrvatsko srce“ s kolačima i proizvodima od bundeve čiji je prihod namijenjen u humanitarne svrhe, za nezbrinutu djecu Općine Čepin.

Veliku pažnju posjetitelja privukla je izložba malih životinja u organizaciji Hrvatske udruge za selekciju i uzgoj sitnih životinja "Vukovar – 1955“, gdje su se mogli vidjeti zečevi, zamorci, papige, kanarinci, golubovi, koke.

Točno u podne, započelo je mjerenje najteže bundeve i proglašenje pobjednika.

bundeve_01.jpg

Od tridesetak izloženih bundeva najveća je težila 540 kilograma, sorta checkon, uzgojena na OPG Đurđević Tomislav iz Viškovaca, pored Đakova. Na gospodarstvu uzgaja 50 vrsta bundeva. Proizvođač je najavio još veću bundevu za slijedeći festival. Za najtežu bundevu pobjednik je od organizatora nagrađen sa 7.000 Kn.

Za dobro raspoloženje i ugođaj bili su zaduženi: KUD „Matija Gubec“ Ilača, KUD „A. G. Matoš“ Tovarnik, KUD „Tamburica“ Vinkovci, Bać Roka i did Tunja, pučki pjesnik Đuro Kuveždić Đuka; izvođači: Branko Čulić, Tomislav Šulentić, Ivica Brandibur i Zoran Goman,  tamburaški sastav Sinovi ravnice i Rock sastav „Patoka“.

Pokrovitelji festivala bili su Županija Vukovarsko-srijemska, Općina Tovarnik i AgroTovarnik.

Ljiljana Bačvanski, dipl. ing. agr.
poljoprivredna savjetnica

Pripremi za ispis