Jači od GMO-a

Dogodovštine iz proizvodnje i prodaje volim podijeliti sa proizvođačima pa smo se tako ovih dana šalili kod Slavka Martinčića, povrćara koji sa suprugom Vesnom dugo prodaje svoje povrće na tržnici „Dolac“ u Zagrebu.

U plasteniku je uz poznati sortiment nabavio za probu i 3 hibridne paprike lamuyo i blocky tipa. Ponosno mi pokazuje kakva je to paprika – a ogromna je, debelog slatkog mesa,“ jedna je vagala 530 g“. To su tzv. tricolor paprike – brzo mijenjaju boju tijekom zriobe i iz zelene prelaze u žutu ili crvenu. Na policama dućana su pakirane po 3 komada u 3 boje – zelena, žuta i crvena.

gmo_18_9.jpg

I komentira Slavko: “Lijepe su i dobre, ali malo ih tko kupuje, najviše Kinezi! Jedan simpatičan prolaznik se čudio divovskom izgledu paprika i ushićeno rekao: “Ovo nije GMO, ovo je nešto jače, puno jače od toga!“

Potrošači su sve izbirljiviji i žele najkrupniju jabuku ili papriku, a pri tom ne razmišljaju koliko je neko povrće i voće ukusno i zdravo i koja je njegova prehrambena vrijednost. Slavkova supruga bi dodala: “Nekad su ljudi jeli paprike male, sitne, crvljive, nikakve, ali su trošili više povrća. Danas kad ga ima u izobilju prebiru najkvalitetnije tražeći nemoguće!“

Proizvođači pak nastoje udovoljiti zahtjevima tržišta pa im svake sezone nude nešto novo „nešto što bi rado jeli“. A teško je odrediti koja je granica „prirodnog i nenormalnog“ kod potrošača. I tada, skoro obavezno krene strah od „geemo povrća“.

Stroga kontrola GMO

Po svim hrvatskim propisima GM biljke se ne smiju proizvoditi u našoj zemlji. Ni u EU čija smo sada članica se ne uzgaja povrće koje potječe od GMO.

Kako se razvoj znanosti ne može zaustaviti pa tako ni genetički inženjering, EU je propisala stroge zakone koji jamče sigurnost ljudskog zdravlja i zaštitu okoliša prilikom ispitivanja GMO na poljima. Uglavnom se radi o ispitivanju GM kukuruza u Španjolskoj, Francuskoj i još nekim zemljama.

Što se tiče paprike, u svijetu su se provodili pokusi sa GM paprikom na svojstva otpornost na virus i usporenu zriobu-starenje (SAD,1994.-2000.). Pretpostavlja se da će nakon ispitivanja prva proizvodnja biti u Kini.

Hibridno povrće nije GM povrće

I tradicionalna hibridizacija i genetska modifikacija (GM) mijenjaju gene biljaka i metode su za poboljšanje svojstava biljaka pri čemu se razvijaju novi varijeteti.

Kod klasične hibridizacije novi varijetet biljke je nastao križanjem bliskih srodnika iste ili različitih vrsta s ciljem da se kombiniraju korisne osobine oba roditelja, a istovremeno otklone njihove nepoželjne osobine. Taj proces je dug i obuhvaća najprije odabir ciljanih svojstava, a zatim križanje sve dok se ne dobije potomstvo – hibrid samo sa poželjnim svojstvima oba roditelja.

Hibridi povrća i cvijeća su općeprihvaćeni kod proizvođača jer daju veće prinose, organoleptički su kvalitetniji i otporniji na bolesti i štetnike.

Mutacija gena je također konvencionalna metoda promjene (modifikacije) normalnog gena potaknuta primjenom kemijskih i fizikalnih tvari. Primjenjuje se također u hortikulturi.

Genetska modifikacija (GM) za razliku od tradicionalnih načina promjene gena uključuje uvođenje stranih gena druge vrste u organizam i to je biotehnološki postupak. Organizam u kojem je napravljena genetska promjena se zove genetički modificirani organizam (GMO) i on nosi slijed DNA koji prirodno nije prisutan u njegovom genomu (u genomu su svi nasljedni podaci).

Razlozi za tradicionalno oplemenjivanje bilja i genetički inženjering su isti – dobiti novi i bolji varijetet.

Osnovna razlika je da se kod GM metode umjesto slučajne mješavine gena koje daje spolno križanje (majka x otac), ovdje se za željeno svojstvo precizno izabire gen i unaša u novu biljku.

O GM hrani je niz kontroverznih razmišljanja. Najvažnije je ovdje spomenuti nedostatke koje ona može prouzročiti,a to su nepredvidljivi zdravstveni problemi i alergije i narušavanje biološke ravnoteže (nestanak bioraznolikosti).

Na kraju pojašnjenja ostaje nam samo pohvaliti one naše proizvođače koji uvijek posiju nešto bolje za proizvodnju, prate suvremenu tehnologiju proizvodnje i nastoje ponuditi čim svježiji i kvalitetniji – proizvod „jači od GMO“.

Pripremi za ispis