6. Šljivarijada u Dropkovcu

Prema legendi, „sliva“ je i zaslužna zašto ljude toga kraja zovu „slivari“. Jer, to je hrana kojom su seljaci hranili kralja Belu IV. kad se pod opsadom turske vojske sklonio u kalničku utvrdu.

Scenski nastup zahvale „slivarima“ i dodjeljivanje plemićkih naslova uprizoren je i na samom otvorenju manifestacije, a poruka „slivara“ glasi:

sljiva1_28_8.jpg

Šestu Šljivarijadu svečano je otvorio saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Križevaca gospodin Branko Hrg, prisutnima se obratio načelnik općine Gornja Rijeka Darko Fištrović i zamjenik ravnateljice PSS-a Dario Zagorec, a zatim je slijedio kulturno – zabavni program, uz nastupe KUD-ova i samostalnih izvođača. Organizator manifestacije je ŠRD „Plava krv„ Dropkovec, a pokrovitelji Koprivničko-križevačka županija i Grad Križevci.

Proizvođači šljiva ponudili su sorte, koje imaju u svojim nasadima: Bistricu, Čačansku rodnu, Čačanski šećer, Stanley, Valjevku, Topking, Top 2000 i Jojo. Slijedila je degustacija sorata, a moglo se kušati domaćih štrukli, kruha i kolača te raznih jela od šljiva: knedla, cicvare sa šljivama i gibanica.

Po prvi puta organizirano je i stručno-edukativno ocjenjivanje rakija u organizaciji Poljoprivredne savjetodavne službe. Prikupljeno je 17 uzoraka rakija, a stručna komisija u sastavu: Blaženka Mozer (predsjednik), Miroslav Ivanković i Dragutin Kamenjak (članovi) ocijenili su uzorke i proizvođačima ukazali na nedostatke i greške u proizvodnom procesu. Mišljenje je komisije da su rakije tog kraja prejake te bi ih trebalo razblažiti, a preporuka je i da odleže u hrastovim ili dudovim bačvama, kako bi dobile karakterističnu boju. Nagrade najbolje ocjenjenim proizvođačima poticaj su svima da dogodine ispeku još bolje rakije i prijave još veći broj uzoraka.

 

Tanja Lasić Jašarović, dipl. ing. agr.
stručna savjetnica

Pripremi za ispis