Posjet župana Požeško–slavonske županije Udruzi uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine

Ovo je prvi puta da jedan župan PSŽ dolazi u posjet jednoj Udruzi, a ne obrnuto, i kako kaže sam župan, po prvi puta ga neka Udruga traži da idemo „raditi“ nešto zajedno i da je to prepoznao kao model koji treba poslužiti svima za primjer kako pokrenuti proizvodnju u ovo teško vrijeme apatije i besparice.

Udrugu su na sastanku uz aktivno sudjelovanje većeg broja članova predstavljali predsjednik Udruge Tomislav Majetić i tajnik Udruge mr. sc. Miroslav Kovač, dipl. ing. agr. koji su održali uvodnu riječ i predstavili rad i razvoj Udruge od 2001.-2013. te kao rezultat tog rada i proizašlu PZ UPO Centar Simentalac i Veterinarsku ambulantu Simentalac u vlasništvu stočara. Tijekom prezentacije razvila se diskusija župana s članovima Udruge. Stočari su istakli glavne probleme koji ih tište: nedostatak poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu (samo 45 % ukupnog poljoprivrednog zemljišta je u privatnom vlasništvu, a ostatak u zakupu), i kronični nedostatak novca za daljnju proizvodnju i razvoj za što se krive niska otkupna cijena mlijeka, neredovitost isplate od strane otkupljivača mlijeka, te neisplata potpora u cijelosti.

Kao krajnji cilj u konačnici najavljena je mogućnost i potreba UDRUŽIVANJA svih proizvođača mlijeka i zaokruživanja ciklusa proizvodnje kroz vlastitu lokalnu mljekaru i sabirno mjesto za trženje živom stokom, ali isto tako i povezivanje i udruživanje s ostalim granama poljoprivrede – Udrugama na lokalnoj razni s ciljem oživljavanja poljoprivredne proizvodnje i pokretanja gospodarstva.

Kako je sam župan rekao: “Moramo podići razinu kompletne naše poljoprivrede, a upravo je ovo divan model kojeg Europa prepoznaje. Podržavam ovakav način organizacije, a županija će uvijek pronaći sredstva kako pomoći ovakvom modelu razvoja, ali i razvoju poljoprivrede i privrede u našoj županiji.“

Na prvi pogled ništa neobično, to je model udruživanja i potreba koju mi „savjetodavci“ zagovaramo godinama, organiziramo razne stručne skupove gdje se najčešće spominju takve riječi poput udruživanja i zajedničkog istupa na tržištima i sl., ali mislim da je sada ovo nešto ipak drugačije.

Drugačije je u tom pogledu što inicijativa ne dolazi od institucija, nego grupe ljudi koji rade i žive od poljoprivredne proizvodnje i u konačnici samo stanje u gospodarstvu govori da druge alternative nema. 

Već nekoliko godina zajedno s lokalnom mljekarom Biz članovi Udruge promoviraju svoje mlijeko „MLIJEKO IZ ZLATNE DOLINE“ kao svoj „brand“ koji koristi lokalna mljekara i njome označava svoje proizvode i trgovine u Rijeci, Osijeku i Požegi. Potrošači to polako prepoznaju i to je dobar put, domaća mljekara s udjelom u vlasništvu proizvođača mlijeka, lokalno tržište, široka paleta proizvoda i zaokružen ciklus.

udruga_simentalac_24_7.jpg

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u posjetu UUSGP daje izjavu za medije

 

Tomislav Mikel, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik

Pripremi za ispis