Prezentacija strojeva koji jamče uspjeh

Prezentacija je počela u velikoj hali “PMT“ servisnog centra, gdje se skupio veliki broj poljoprivrednika, gospodarstvenika iz cijele Hrvatske, ali i struke, počevši od profesora pa do različitih stručnih službi. Među njima se našao i dr. sc. Mile Čuljat, koji je mnogo učinio za hrvatsku poljoprivredu, posebno mehanizaciju, i koji je na sreću još aktivan, i koji je sa zanimanjem pratio prezentaciju strojeva koju je stručno vodio gospodin Adam Dominković.

Prije same prezentacije, gospodin Franjo Dominković, direktor tvrtke „PMT“, održao je pozdravnu riječ i ukratko upoznao prisutne sa poviješću tvrtke, koja je utemeljena na više od 50 godina tradicije „Poljoopskrbe“ – Zagreb, a u ovakvom obliku posluje od 1993. godine a pod sadašnjim imenom od 1997. godine. Naglasio je da je „PMT“ d.o.o. ovlašteni zastupnik i distributer za Republiku Hrvatsku traktora Valtra od prije 15 godina, Väderstad mehanizacije za obradu tla i sjetvu od prije 5 godina, a od ove godine i za traktore Massey Ferguson. Imaju zastupstva za: opremu za navodnjavanje, opremu za gospodarenje sa stajnjakom, pročistače šećerne repe, te motokultivatore i strojeve za šumarstvo, kao i sjeme (šećerna repa) i sadnice.

Nazočnima se obratio i gospodin Željko Findri, direktor tvrtke „Findri“ d.o.o., koja predstavlja tvrtke: “Hardi“ (prskalice i oprema za prskanje, atomizeri), „Bogballe“ (raspodjeljivači umjetnog gnojiva), „Pessl“ (klimatske meteorološke stanice), „Ag Leader“ (oprema za preciznu poljoprivredu – GPS sustavi). Zahvalio se domaćinu, sa kojim ima vrlo dobru poslovnu suradnju. Podsjetio je na skorašnju obvezu testiranja uređaja za primjenu sredstava za zaštitu biljaka, za koju tvrtka „Findri“ posjeduje svu potrebnu opremu.

strojevi_24_7_.jpg

Nakon kratkog uvoda Adam Dominković je pozvao posjetitelje na parcelu za prezentaciju gdje su bili parkirani strojevi spremni za rad. Tu su bili traktori Valtra serije A,N,T i S, te strojevi Väderstad za obradu tla i sjetvu, kao i prskalice Hardi i raspodjeljivač mineralnog gnojiva Bogballe.

Prvi je bio prezentiran stroj za plitku obradu tla (prašenje) „Carrier“ X 425, koji se može koristiti i za poravnavanje brazde, valjanje i pripremu tla za sjetvu. Drugi po redu je predstavljen stroj koji se još naziva i gruber, a pravo ime mu je „Cultus“ 350, za obradu tla, koji se može opremiti sa raznim opcijama za različite tipove tala. Radi do 25 cm dubine. Preporučena snaga traktora za rad je cca 35 KS/metru radne širine. Nakon njega se mogao vidjeti u radu stroj (multitiller) TopDown 300 sa sijačicom BioDrill 180 za zelenu gnojidbu, što je vrlo interesantno poznavajući Nitratnu direktivu koja govori o količini dušika u tlu i o zaštiti okoliša i pravilnom gospodarenju gnojem.

Sijačica „Tempo“ T, za brzu sjetvu okopavina (kukuruz, suncokret, soja, sirak) je bila idući stroj. To je najnovija Väderstadova sijačica. Odlike Tempa su lakoća rukovanja, visoka preciznost i sposobnost sijanja brzo i bez gubitaka kvalitete sjetve. Pozornost je posvećena novim sjetvenim pločama, a zrno se ispucava sa 40-50 km/h. Koristi se i za direktnu sjetvu (no-tillage). Druga sijačica koja je bila prikazana je „Rapid“ 300 C, koja je mehanička i univerzalna. Može se također koristiti za direktnu sjetvu i to je u „PMT-u“ najprodavanija sijačica.

strojevi1_24_7.jpg

Gospodin Željko Findri nastavio je voditi prezentaciju, jer su na redu bile „Hardi“ prskalice. Nošena prskalica od 1200 litara „Mega“, koja ima novinu da mast podmazuje crpku, a ne ulje. Ima kompjutor u kabini, koji sakuplja podatke i može ih prenositi dalje, po potrebi. Mlaznice se biraju ovisno o potrebi korisnika, a na savjet stručnjaka. Grane se sastoje od više sekcija (5-7) kako bi prskanje bilo što preciznije. Može se ugraditi i GPS navigacija.

Vučena prskalica od 2500 litara „Ranger“ 2500, koja ima četiri filtracije protiv začepljenja, bila je idući stroj. Može se kretati brzinom prskanja od 25 km/h. GPS uređaj uključuje i isključuje rad prskalice kako ne bi došlo do neželjenog preklapanja. To je i prikazano u radu na parceli. GPS navigacija se može koristiti na način da se ručno hvata pravac i tada je pogreška do 25-30 cm, a ako se koristi hidraulično vođenje traktora (bez vozača), mora se kupiti signal, ali je zato mogućnost pogreške 2-4 cm. Postoji mogućnost da se navigacija spoji sa strojem koji na osnovi signala poveća ili smanji dozu ili količinu. Na kraju prezentacije prikazan je nošeni raspodjeljivač mineralnog gnojiva „Bogballe“ koji ima ugrađenu vagu i koji je precizan u radu.

Treba spomenuti da su svi strojevi bili agregatirani sa traktorima Valtra različitih serija (A,N,T,S), što znači i različitih snaga motora od 88-370 KS.

Cilj ove prezentacije je bio upoznati poljoprivredne proizvođače sa najnovijim dostignućima u poljoprivrednoj mehanizaciji, koja se u današnje vrijeme naglo razvija pa ju je teško pratiti, a pogotovo posjedovati, jer je kod kupnje nužno osigurati značajna financijska sredstva. Moramo biti svjesni toga da ako želimo pratiti korak sa EU poljoprivrednicima treba usvajati nova znanja i iskustva koja nam ovakve prezentacije nude, ali također i najnoviju tehniku, a rezultat toga će biti kvalitetnija i profitabilnija proizvodnja.

Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis