Olovna bolest masline (Pseudocercospora cladosporioides)

Na priobalnom i otočkom dijelu Splitsko-dalmatinske županije primijećeno je pojačano žućenje listova masline. Važno je napomenuti da više uzroka može dovest do žućenja listova masline:

  • redovna izmjena starih listova
  • disbalans (višak ili manjak) hranjiva unutar masline
  • napad potkornjaka (izaziva sušenje cijelih grančica)
  • zaraza s uzročnikom bolesti paunovim okom i olovnom bolesti masline.

Vizualnim pregledom maslina uočeni simptomi upućuju na pojavu olovne bolesti masline(Pseudocercospora cladosporioides). Bolest je od manjeg značaja na našem maslinarskom području, međutim ovo proljeće vladali su klimatski uvjeti, toplo i vrlo kišno vrijeme, koji pogoduju razvoju gljivice.

Bolest se može razviti na listovima, izbojima, peteljkama i plodovima.

image001.jpg
Slika 1. Simptomi napada na maslini

image002.jpg
Slika 2. Simptomi napada

Simptomi napada na listovima u početku nisu vidljivi jer zaraženo lišće ne mijenja izgled i ni u čemu se ne razlikuje od zdravog lišća. Ipak, pažljivim pregledom može se uočiti promjena boje na naličju lišća. U početku boja je zelenkasta, zatim počinje žutjeti, a lišće eventualno otpada. U početku zelene, nepravilno razmještene mrlje mogu se pronaći na naličju požutjelih listova. Listovi koji otpadnu, na licu poprimaju smeđu boju, a naličje im postaje sivo (Bjeliš, 2005.).

image003.jpg
Slika 3.Simptomi zaraze na licu lista

 image004.jpg
Slika 4.Simptomi zaraze na naličju listova

image005.jpg 
Slika 5. Olovno siva prevlaka na naličju listova
(izvor:http://www.olivediseases.com/olives/cerosporiose/cerosporiose.html)

Simptomi na plodovima se rijetko razvijaju jer je potrebna velika relativna vlaga zraka u ljetnom periodu tj. tri mjeseca pred berbu. Ukoliko se razviju simptomi na plodovima javljaju se crvenkasto-smeđe ulegnute pjege, a zaraženi plodovi otpadaju.

image006.jpg
Slika 6.Simptomi zaraze na plodu (izvor:http://www.olivediseases.com/olives/cerosporiose/cerosporiose.html)

Ukoliko dođe do jačeg napada posljedica je defolijacija masline, smanjeni porast i slabljenje stabla masline, što utječe na rodnost u sljedećoj godini.

Suzbijanje bolesti se provodi pripravcima na osnovi bakra, u istim rokovima kada se provodi tretiranje protiv paunovog oka.

Tretiranje se vrši prije jesenskih kiša kraj osmog mjeseca (vodeći računa o karenci tj. najkraćem razdoblju koje mora proći od primjene pripravka do berbe), drugo tretiranje se obavlja nakon berbe, te početkom proljeća.

Također je važno održavati dobru prozračnost krošnje redovitom rezidbom.

Pripremi za ispis