Strojna berba višnje maraske

Prilikom podizanja većih (plantažnih) nasada nužno je planirati upotrebu strojeva za berbu primjenjujući odgovarajući razmak između redova i unutar redova kao i pravilan izbor visine debla do početka krošnje kako bi se omogućila neometana uporaba strojeva za berbu.

U sljedećoj opisanoj berbi korišteni berač je vučeni traktorski priključak (kombajn), težine cca 4 t, za čiji prohod je nužno pripremiti tlo između redova kako ne bi došlo do oštećenja stroja i pneumatika.

maraska_4_7.jpg

Slika 1. Nepripremljena međuredna površina

Za učinkovitu primjenu stroja za berbu potrebno je osigurati prohodnu (pripremljenu) parcelu za neometano kretanje stroja, prilazne putove, manevarski prostor kao i prilagođen sustav za natapanje koji svojim instalacijama ne smeta radu stroja.

maraska1_4_7.jpg

Slika 2. Pripremljena međuredna površina, dobra visina krošnje i nesmetani sustav za navodnjavanje

U ovoj prilici korišten je vučeni kombajn za berbu višanja Poljskog proizvođača kojeg karakterizira radna brzina od 1,0 – 1,7 km/h, što ovisi o prohodnosti površine u nasadu.

Za vuču je korišten traktor snage 100 KS, uslijed čega je pri takvoj brzini prohoda moguće obrati 200-njak stabala na sat, odnosno sa desetosatnim učinkom rada od 4-5 ha dnevno.

maraska2_4_7.jpg maraska3_4_7.jpg

Slika 3.,3a. Vučeni berač višanja

Način rada ovoga berača je sličan drugima, prema principu „tresi i hvataj“, i to na način da se red višnje opkorači a silikonske palice tresu i vibriraju cijelu krošnju uzrokujući opadanje plodova na prihvatne posudice u beskonačnom elevatoru.

maraska4_4_7.jpg maraska5_4_7.jpg

Slika 4., 4a. Berač višanja u radu

Nakon čega ventilator odstranjuje lišće i druge biljne ostatke transportirajući plodove u prihvatne box palete nosivosti 350-400 kg nad kojima posljednji pregled kontrolira dvoje djelatnika svaki na svojoj strani berača.

maraska6_4_7.jpg maraska7_4_7.jpg

Slika 5., 5a. Kontrola čistoće ubranih plodova

Rad na ovakvom vučenom kombajnu omogućava smanjenje troška radne snage uz rad samo tri djelatnika na kombajnu odnosno nužan je rad traktoriste i dva pomoćna djelatnika čime se znatno povećava učinak uz zadržavanje visoke kvalitete ubranog ploda.

maraska8_4_7.jpg maraska9_4_7.jpg

Miroslav Andrić, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za mehanizaciju

 
 
Pripremi za ispis