Žutice vinove loze

Bolesti vinove loze uzrokovane fitoplazmama zajedničkim imenom nazivaju se žutice vinove loze. U europskim vinogradima najčešće se susreću fitoplazme Flavescence dorée (zlatna žutica vinove loze ujedno je i najopasnija), Bois noir , te rijeđe Aster yellows, a sve su potvrđene i u Hrvatskoj. Simptomi i štete koje uzrokuju ove fitoplazme su vrlo slične pa vizualno ne možemo odrediti kojom fitoplazmom je oboljeli trs zaražen, već se treba provesti laboratorijsko ispitivanje.

Simptomi se na oboljelom trsu pojavljuju krajem lipnja, uglavnom je zahvaćen cijeli trs ali mogu biti zaraženi smo dijelovi lucnja ili reznika. Rubovi listova se počinju uvijati prema naličju tako da list poprima kopljast izgled. Takvi listovi su krti te se uslijed stiskanja rukom drobe, dok se zdravi list gužva. Listovi kod bijelih sorata požute, dok kod crvenih sorata pocrvene, dijelovi lista nekrotiziraju i u jesen duže ostaju na trsu u odnosu na zdravi list. Na mladicama se uočavaju skraćeni internodiji, mladica ne odrvenjava te ostaje zelena i preko zime izmrzava. Cvatnja i oplodnja su poremećene, grozdovi se osipaju, smežuraju i suše. Ako i dozrije, grožđe je slabije kvalitete a urod je znatno manji.

loza_14_6.jpg  loza1_14_6.jpg

 Simptomi žućenja i uvijanja lista (foto: T. Lasić Jašarović) Neodrvenjavanje mladice 

Za širenje fitoplazme Flavenscence dorée jedne od najopasnijih bolesti vinove loze, odgovoran je zasad jedini poznati prirodni vektor, američki cvrčak (Scaphoideus titanus). Američki cvrčak hrani se na rodu Vitis i prenosi zarazu hranjenjem sa zaraženog na zdravi trs. Osim američkog cvrčka fitoplazma se može prenjeti i zaraženim sadnim materijalom.

Koliko je zlatna žutica vinove loze opasna govori i činjenica da je razvrstana u popis karantenskih štetnika koji može uzrokovati velike štete na vinovoj lozi, stoga je izdana i „Naredba o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, koju prouzrokuje štetni organizam Grapevine flavescens doree MLO“ (NN. 7 / 13). Zbog toga je važno da svi posjednici vinove loze provode sljedeće obvezne i preventivne mjere:

  • uklone i unište trsove s korijenom koji pokazuju simptome zaraze s potvrđenim laboratorijskim nalazom i bez njega
  • uklone i unište sve lozne cjepove s korijenom u godini kad je potvrđena zaraza u matičnjaku šetnim organizmom
  • sanitarni inspektor će narediti krčenje cijelog nasada ukoliko se utvrdi da ima više od 20 % zaraženih trsova
  • obavezno je krčenje zapuštenih vinograda i ostalih biljaka domaćina vrsta roda Vitis, pavitine (Clematis vitalba) i johe (Alnus glutinosa)
  • američki cvrčak redovito se prati žutim ljepljivim pločama, te je obavezno njegovo suzbijanje u dva tretiranja: prvo nakon cvatnje, a drugo 2 – 3 tjedna nakon prvog. Sredstva koja su registrirana za suzbijanje američkog cvrčka su: Actara, Sumialfa, Nurelle D i Chromorel D.

loza2_14_6.jpg

Ulov američkog cvrčka na žutoj ljepljivoj ploči (foto: T. Lasić Jašarović)

Jedno od žarišta zaraze zlatnom žuticom vinove loze utvrđeno je i u vinogradima okolice Križevaca. U ovom području zadržao se uzgoj izravno rodnih hibrida tzv. „direktora“, koji su također vrlo osjetljivi na ovu bolest. U tim vinogradima populacija američkog cvrčka je vrlo visoka jer se oni u pravilu ne tretiraju insekticidima, te takvi vinogradi predstavljaju stalan izvor zaraze za susjedne vinograde zasađene plemenitom vinovom lozom. Stoga je preporuka za sve posjednike vinove loze da se pridržavaju navedenih mjera, jer samo zajedničkim snagama možemo držati ovu bolest pod kontrolom.

 

Pripremi za ispis