Festival kvalitetnih hrvatskih i slovenskih vina ponovo na VINODARU

vinodar2_12_6.jpg

Svoja najkvalitetnija vina, na izložbu je poslalo 85 slovenskih i hrvatskih vinara, a ocijenila ih je stručna komisija od 15 članova (3 grupe) na čelu sa Predsjednicom dipl. ing. Dunjom Mežnarić.

Od ukupno 164 prijavljenih uzoraka 7 ih je eliminirano (4,26 %), 3 uzorka dobila su priznanja (1,83 %), a podijeljeno je 27 diploma sa brončanim znakom (16,46 %), 69 diploma sa srebrnim znakom (42,1 %), 51 diploma sa zlatnim znakom (31,1 %) te čak 7 diploma sa velikim zlatnim znakom (4,26 %) što znači da je 77,46 % uzoraka ocijenjeno kao vina vrlo dobre kakvoće.

Ovakva kvalitetna vina proizvedena su većinom iz grožđa berbe 2012. i 2011. (koje su zbog povoljnih klimatskih prilika bile izuzetne), a odlične ocjene proizlaze dijelom  iz znanja i iskustva domaćih vinara stečenih na dosadašnjim izložbama, a dijelom i zbog profiliranja sudionika izložbe, kvalitetnih domaćih i inozemnih vinara koji su tokom godina prepoznali ovu izložbu i tradicionalno dolaze na nju.

Najbolje ocijenjena graševina, suha iz protekle berbe je graševina „Vinarije Čačija d.o.o.“, a najbolje ocijenjeni sauvignoni su sauvignon izborna berba 2009., vinara Andreja Repše iz Slovenije, te sauvignon izborna berba bobica, berba 2011., vinara Branimira Žigrović iz Sv. I. Zelina.

vinodar1_11_6.jpg

Otvaranju izložbe prethodila su brojna kulturna i stručna događanja a službeno ju je u petak 7. lipnja otvorio ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina.

Poljoprivredna savjetodavna služba koja je svih ovih 15 godina suorganizator izložbi preko predavanja i demonstracija konstantno provodi stručnu edukaciju vinogradara i vinara, pa je i u okviru ove izložbe organizirala 8 stručnih predavanja od kojih su 2 održale djelatnice savjetodavne službe, mr. sc. Lada Bičak sa temom „Kako uvesti integriranu proizvodnju u naše vinograde“ te dipl. ing. Vlasta rubeša Vili sa temom „Kako sačuvati arome u sauvignonu“.

Gospodarski karakter izložbi ponovo je dao sajam proizvoda i tradicionalnih proizvoda gospodarstvenika i OPG-a iz Republike Hrvatske te Federacije Bosne i Hercegovine – kantona Tuzle koji su u petak 7. lipnja te slijedeća 2 dana predstavili proizvode i turističku ponudu svoga kantona.

Izložbu su i ove godine obogatili nastupi brojnih kulturno umjetničkih društava, posebno iz Tuzle, Makedonije, Murtera, gradska limena glazba iz Zadra i brojni drugi, te odlično posjećeni koncerti grupa „Gazde“, „Gustafi“ i grupe „Opća opasnost“.

Kao i svih prethodnih godina organizatori su izložbe unatoč lošim vremenskim prognozama te nakon hladnih i kišnih dana počašćeni lijepim i sunčanim vremenom pa je izložba i ove godine ocijenjena izuzetno uspješnom.

 

Vlado Bistrović, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis