Korekcija rezidbe i formiranje uzgojnog oblika mladih voćaka (I dio)

Mnogi amaterski voćari, naročito vinogradari, režu voćke prikraćujući sve grane, kako to rade pri rezidbi vinove loze. Pri tome čine veliku pogrešku, jer odrežu većinu cvjetnih pupova pa je cvatnja smanjena ili u potpunosti izostane.

rezidba_23_5.jpg

Slika 1. Nepravilno orezana voćka

Unatoč brojnim savjetima i upozorenjima preko medija i usmeno, mnogim voćarima amaterima još nije jasno da grane na voćkama treba prorijediti, a prikraćivanje obaviti samo u iznimnim slučajevima.

Što učiniti s tako orezanim voćkama?

Da bi se ispravile greške u rezidbi te pravilno formirao uzgojni oblik i izbalansirao omjer rodnog i nerodnog dijela voćke, trebat će cijele godine provoditi zahvate na krošnji i deblu. Iz tako oštro orezanih grana, tijekom cijele godine izbijat će mnoštvo nerodnih šiba, koje će oduzimati hranu rodnim dijelovima voćke, sprječavajući formiranje cvjetnih pupova za sljedeću godinu. Vjerojatno će trebati intervencija s dodatnom prihranom. Preporuka je da zadnja prihrana bude početkom lipnja. Mladi, zeleni izboji dobar su medij za razvoj bolesti i štetočina pa će trebati češće pregledavati voćke i po potrebi ih tretirati odgovarajućim sredstvima za zaštitu bilja.

            rezidba1_23_5.jpg rezidba2_23_5.jpg

            Slika 2. Potjerali nerodni izboji                                     Slika 3. Korigirani nepravilan rez

Nakon što potjeraju nerodni izboji, ispod mjesta reza (metle), treba odstraniti sve suvišne grane, koje rastu prema središtu krošnje, odnosno provodnice, a ostaviti vanjsku granu, koja je potjerala iz vanjskog pupa. Na njoj će se ove godine formirati cvjetni pupovi i moći će dati rod u sljedećoj godini. Prikraćenu granu treba rezati na vanjski pup. Kod bujnih voćaka, takva grana će ponekad rasti okomito, paralelno s provodnicom (konkurencija) i neće razviti cvjetne pupove u ovoj godini.

Katkad, radi nadomještanja ili zamjene polomljene grane, treba prikratiti nerodnu šibu, koja se u narednom razdoblju treba formirati na rod.

Pripremi za ispis