Održana 17. izložba Flora Centrum Mundi u Ludbregu

Prodajni dio ove cvjetne manifestacije održan je na Trgu Svetog Trojstva, a tematska izložba – raskošna izložba BROMELIA ove godine bila je postavljena u dvorištu Župne crkve Presvetog Trojstva u organizaciji tvrtke MBM iz Zagreba.

DSCN2325.JPG

Izložbu je u petak, 3. svibnja na Trgu Svetoga Trojstva otvorio ministar poljoprivrede, g. Tihomir Jakovina, koji je je istaknuo da mu je drago što je ne samo u Centru svijeta već i ovoga vikenda Centru cvijeća. Povijest, kultura i znanje ovoga kraja spojeni su u ovom sajmu i izložbi. Prednost sajmova je to što su oni i mjesto sklapanja poslova, stvaranja novih poznanstava. Ministarstvo poljoprivrede godinama prati tu manifestaciju, što mu je i obveza, a ludbreški cvjećari i povrtlari pokazuju tradiciju, kulturu i znanje te način života i smjer kojim bi trebao krenuti veći dio seoskih gospodarstava u Hrvatskoj, a na Ministarstvu je da ih podrži kroz programe ruralnog razvoja – kazao je Jakovina.

DSCN2317.JPG

Svake godine ovaj festival cvijeća okuplja sve veći broj izlagača i posjetitelja, čime se FLORA CENTRUM MUNDI svrstava među najveće događaje ove vrste u Hrvatskoj i šire. Po broju izlagača i posjetitelja ovo je jedna od najvećih hortikulturnih manifestacija u Republici Hrvatskoj te je prepoznatljiva kao manifestacija kojom se obogaćuje turistička ponuda grada Ludbrega i županije. Saša Jerković, predsjednik Udruge zahvalio je svim izlagačima što imaju kontinuitet dolaska u Ludbreg te je izrazio nadu da će taj kontinuitet potrajati.

Posjetitelje je pozdravio i ludbreški gradonačelnik Marijan Krobot koji je rekao da je ludbreška regija poljoprivredni kraj i vrijedni ljudi toga kraja oduvijek su bili poznati po poljoprivrednoj proizvodnji, pa su u proizvodnji cvijeća našli svoju egzistenciju.

DSCN2319.JPG

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar u svom pozdravnom govoru kazao je kako ovom izložbom Udruga cvjećara potvrđuje status jedne od najjačih udruga naše regije te kako je postala svojevrstan zaštitni znak Ludbrega i županije, kao i da je Varaždinska županija prepoznala važnost ove izložbe te joj je drago što pomaže u organizaciji ove hortikulturne manifestacije.

DSCN2316.JPG

Sva tri dana trajanja FLORA CENTRUM MUNDI održan je bogat zabavni program. Na otvorenju su nastupile Žene iz Centra svijeta – skupina Zlatna dob, Tamburaški sastav LUN-MLA te Ivan Kovač-Kaj. U subotu je održana završna proslava "Dana Centra svijeta" uz kulturno-zabavni program novih gradova prijatelja – Letenye i Ptuj. U nedjelju, usprkos kiši, s orijentalnim plesovima predstavile su se članice Plesne skupine "Desert Queens" iz Varaždina, s latinsko-američkim i standardnim plesovima Plesna skupina "Takt" iz Varaždina, a nastupili su i članovi KUD-a "Anka Ošpuh" iz Ludbrega. Program su izvele i članice Udruge žena "Veliko srce" iz Svetoga Đurđa te Tamburaški sastav "Savski valovi".

Podružnica Varaždiske županije
Valerija Pokos, mag. ing. agr., poljoprivredna savjetnica

Pripremi za ispis