Otvoren Sajam tradicijskih običaja u Varaždinu

Sajam se planira održavati vikendom, svaki petak u svibnju i lipnju, uz predstavljanje poljoprivrednih proizvođača, udruga i općina. Cilj sajma je isticanje važnosti programa očuvanja nematerijalne kulturne baštine kroz nastupe kulturno-umjetničkih društava, pojedinaca i institucija koji će predstaviti tradiciju i običaje svoga kraja. Osim toga tu je i gospodarski dio sajma koji čine poljoprivredni proizvođači kao OPG-i, mali poduzetnici i obrtnici sa svojim proizvodima ali i brojne udruge koje će predstavljati svoju proizvodnju i tradiciju svoga kraja. Uz brojne izlagače tu su i predstavnici vinskih cesta, proizvođači mliječnih, mesnih prerađevina, pekarskih i slastičarskih proizvoda, proizvoda od meda, voća, ekološki proizvodi, domaći pripravci čajeva, tinktura, logožara, ukrasnih predmeta, ali i  neke posebnosti i specifična proizvodnja za ovaj kraj. Sajam omogućava svim izlagačima direktnu prodaju kao i pronalaženje partnera, kupaca, te ujedno stvara živu sliku bogate turističke ponude Varaždinske županije.

image009.jpg

Općine će biti predstavljene putem kulturno-umjetničkih društava ali i drugih turističkih ponuda na štandu koji služi kao informativni punkt, na kojem posjetitelj može dobiti potrebne informacije kroz promotivni materijal ili suvenir, koji ujedno služi i kao pozivnica posjetiteljima da posjete taj kraj i nakon sajma.

Na pozornici kao središnjem mjestu događanja koje će krasiti scenografija sa prepoznatljivim detaljima pojedinog kraja, kao sastavnim dijelom veselog ugođaja sajma, uključeni su izvođači: KUD-ovi, tamburaši ili druge glazbene grupe s pjesmama koje prezentiraju kraj iz kojeg dolaze. Uz pozornicu se nalazi prostor s demonstracijom izrade tradicijskih ručnih radova, kao  i prezentacija male škole izrade tradicionalnih proizvoda koji se nastoje ostaviti u nasljeđe mlađim naraštajima kako se ne bi izgubio identitet ovog kraja.

Mara Bogović dip. ing. agr., viša stručna savjetnica  

Pripremi za ispis