Petodnevni sajam cvijeća u Koprivnici

baba_3_5.jpg

Letimičnim pregledom moglo bi se zaključiti da sajam ukrašavaju pelargonije, petunije i druge uresnice za posude za uređenje balkona i prozora. Pravih ljetnica za gredice poput tagetesa, verbena, begonija, impatiensa, vinki, lobelija, salvija ima manje jer „još na gredicama cvatu maćuhice“. Izložene vrste su stvarno raskošne u svim mogućim nijansama i oblicima.

Ponudu trajnica svake godine ima više proizvođača,a naročito mi se sviđa što to nisu samo jastučaste trajnice već  i one koje volimo nazivati „iz bakinog vrta“ – ukrasne košarice, pakujci, srdašca, hortenzije, rudbekije, vučjak i dr. Polako i oprezno hobi vrtlari uz sugestije proizvođača cvijeća unose promjene u svoje okućnice.

cvijece_3_5.jpg  cvijece3_3_5.jpg

Uskoro stižu šetači. Razgledavaju,dive se,čude se trajanju sajma,propitkuju za cijene,obećaju doći ponovo i – odlaze. Na kavicu,na tržnicu,na biciklizam,na izlet. U podne je trg opet „prazan“ od kupaca pa sve do 5 sati popodne. To je vrijeme razmjene iskustava o proizvodnji cvijeća, trampe cvijeća između proizvođača. Neki pak koriste priliku da se pohvale da su dobro tržili, a naknadno doznajemo da su cijene „spustili samo da se proda“.

Navečer se biljke zalijevaju, pospremaju, zbrajaju i ostaju same uz noćnu stražu zaštitarske službe. Ujutro ponovo treba nešto dostaviti, preurediti, osvježiti štand.

Na sajmu se uz hortikulturu izlažu i umjetnička djela starih zanata – lončarija, drvene igračke, oslikano staklo,ukrasne predmeti od češera i drugih prirodnih materijala, oslikane puževe kućice, slike. Tamburaši, podravski blues, domaću hrana – sve to doprinosi pretprazničkom ugođaju.

Praznik rada,peti dan sajma počeo je budnicom limene glazbe i prigodnim prvomajskim događanjima. Mnoštvo okupljenih ljudi prošlo je „cvjetnom alejom“. Malo tko nije zastao i zamijetio neku biljku,neki detalj,dobio ideju za uređenje i  savjet za uzgoj. Cijene su bile pristupačne obzirom na uloženo,ne računajući rad. Ali,prodaja nije ispunila očekivanja proizvođača. Unatoč tome ,nisu bili ni nezadovoljni,samo umorni. Uz glazbu sa koncerta iza ugla,spremali su svoje proizvode i opremu dugo u noć. Ujutro možda putuju daleko na drugi sajam sa svježe pripremljenim cvijećem koje doma čeka. Proljetna sezona prodaje je kratka. Veliki trud i napor iziskuje samo prodaja. U plasteniku ih pak čekaju: zalijevanje, gnojidba, ponovna sjetva, pikiranje, sadnja – proizvodni poslovi.

Na kraju pohvala organizatoru petodnevnog sajma cvijeća- Turističkoj zajednici grada Koprivnice. Uz simboličnu rentu i noćne čuvare proizvođačima je još jednom pružena prilika predstaviti se, ponešto i prodati. O zaradi uvijek više raspravljaju kupci!

 

Sunčica Dombaj, dipl. ing. agr.
poljoprivredna savjetnica

Pripremi za ispis