Učionica u polju za članove Ekokluba NS Dubrava

U okviru Narodnog sveučilišta Dubrava 12 godina djeluje Ekoklub koji polaze djeca od 10 do 15 godina. Ove godine to su učenici 5. razreda OŠ Antuna Mihanovića (Fran Juraj, Jurica, Tera, Anamarija, Nina, Ananda, Karla, Keti, Kika) iz Zagreba. Organizatorica programa Ekokluba je Vesna Klaić, a voditeljica je učiteljica Smiljana Baran. Zadnje dvije godine uz svoj redovni program zaštite voda, krša, planeta Zemlje i dr. Ekoklub radi na promoviranju korisnih životinja i kukaca pod zajedničkim nazivom Biološka raznolikost grada Zagreba. Organizira edukaciju građana, edukatori su polaznici Ekokluba, te izložbe fotografija koje su nastale na različitim programima polaznika Ekokluba.

Jedan u nizu njihovih projekata je bio i zaštita šišmiša kao i izrada kućica za iste, kada ih je autorica ovih redaka upoznala na Danima biološke raznolikosti u Maksimiru. Zainteresiranost članova Ekokluba za poznavanjem životnog ciklusa i očuvanjem korisnih kukaca potaknula je mr. sc. Mariju Ševar ispred PSS-a i voditeljicu Smiljanu Baran da, osim već ranije održanog predavanja o ulozi korisnih kukaca, organiziraju učionicu „u polju”.

Eko_003.jpg 

Upoznavanje sa životnim ciklusom solitarnih pčela Osmia rufa i O. cornuta, dobrim oprašivačima voćaka odigralo se uz zvonki zvuk zujanja pčela promatranjem njihova leta. Pčele samice neumorno su donosile pelud, priređujući hranu za svoje potomke. Otvaranjem njhovih staništa uočene su malene ličinke pčela samica. Pred večer smo promatrali kako se pčele samice pripremaju za spavanje. Jeste li znali da pčele samice Osmia rufa i O. cornuta spavaju na leđima? Članovi Ekokluba uvjerili su se o to.

Eko_005.jpg 

Uz mnogobrojna pitanja, članovi Ekokluba su pokazali znanje o solitarnim pčelama, ali i drugim korisnim kukcima, primjerice zlatooki, božjoj ovčici i dr.

Osnovna zadaća rada djelatnika PSS je informiranje, osposobljavanje i obrazovanje, a ciljna grupa uz poljoprivredne proizvođače su žene i osobito mladež. Na mladima svijet ostaje – stara je izreka. Prema zainteresiranosti članova Ekogrupe i za druge teme: zaštita biološke raznolikosti,  očuvanje okoliša i očuvanje planeta Zemlje, zaključila sam da se ne treba brinuti, mladi nastupaju.

mr. sc. Marija Ševar,
rukovoditeljica Odsjeka za ekološku i integriranu poljoprivredu

Pripremi za ispis