Novi (stari) štetnici uljane repice

Obilaskom polja zasijanog uljanom repicom uočen je štetnik koji se do sada nije pojavljivao u većem broju. Radi se o dlakavom ružičaru (Tropinota hirta), štetniku kojeg akademik Maceljski u svojoj knjizi navodi kao važnog štetnika cvjetova uljane repice pedesetih godina. Tijelo mu je crne boje, dugo oko 10 mm, obraslo bijelim ili žućkastim dlačicama. Štetu radi na bilju, napadajući cvjetne pupove i cvjetove raznog bilja i većine voćaka (izgriza rasplodne organe cvjetova).

dlakavi26_4.jpg

Osim prije navedenog štetnika, na usjevu su uočene i stjenice. Jedna od njih je kupusna stjenica – crvena (Eurydema ventrale)štetnik je povrtnih kupusnjača, ali se ponekad nalazi i na uljanoj repici. Štetu radi sisanjem na lišću, a kao posljedica sisanja pojavljuju se bijele točkice na listu, kojima je za jakog napada prošaran čitavi list. Pojavi ovog štetnika pogoduje toplo i suho vrijeme.

stjenica26_4.jpg

Druga stjenica je štetnik strnih žitarica žitna stjenica (Eurygaster maura)čiji se odrasli oblik hrani listovima žitarica i ne čini štete, dok se ličinka trećeg stadija penje na klas i siše zrno u mliječnoj i voštanoj zriobi. Uljana repica se ne navodi kao biljka domaćin, već vjerojatno njezini listovi služe za dopunsku ishranu prisutnog odraslog oblika.

Smatram da je žitna stjenica prisutna u usjevu jer je predkultura uljanoj repici bila pšenica, te je kao odrasli oblik prezimila na toj parceli. Dlakavi ružičar i kupusna stjenica, jesu štetnici uljane repice, ali njihovo suzbijanje je otežano, naročito dlakavog ružičara koji čini veće štete. Problem je u vremenu pojave štetnika, a to cvatnja biljke domaćina i pokrivenosti tijela dlačicama.

 

Pripremi za ispis