Kaktusi i sukulenti

Načini uzgoja – Presađivanje

Presađivanje za biljke nije prirodni postupak, ali je u uzgoju potrebit. Od klijanja sjemena, razvija se mali korijen koji urasta u zemlju, te počinje suživot između zemlje i biljke. U svome okruženju sukulentne biljke, u prirodi se razmjena hranjivih sastojaka provodi iz padalina (kišnica). Ako se pak uzgajaju u posudi, potrebno im je osigurati takve uvjete koji će omogućiti dostatne količine hranjivih tvari potrebnih za rast i razvoj. Idealno kod presađivanja je ako je sva zemlja u posudi prekrivena korijenjem, a to se vidi kada korijen izbije kroz rupu na dnu posude. Ako je korijen maksimalno raširen, tada kaktus doseže veliku sposobnost upijanja hranljivih tvari, pa mu je rast ubrzan. Kaktusima treba dvije do tri godine da im se korijenje razvije, preporuka je da u takvoj posudi ostanu još dvije do tri godine. Redovitim mjerama njege, gnojenjem, zalijevanjem, treba nadoknaditi ispiranje hranjivih tvari.

Postupak rada prije presađivanja

Presađivanje je složen i zahtjevan postupak te ga treba pažljivo provoditi. Najbolje je to činiti početkom proljeća.

  • Zemlju istresemo iz posude, usitnimo šiljatim štapićem od drveta.Kako bi svaki korijen odvojili od zemlje.
  • Treba odstraniti oštećeno i suho korijenje, ali paziti da se sačuva što više drvenastog korijenja. Drvenasto korijenje nam je važno za grananje sitnih korijenovih dlačica, koje upijaju vodu.
  • Prilika je za provjeriti ima li na korijenu štetnika, npr. nematode korijena (mjehurići, veličine nekoliko milimetara žućkaste boje), štitasta uši (insekt bijele boje izduženog oblika). Ako se uoči njihovo postojanje potrebno je ukloniti sve oštećeno korijenje i supstrat u kojem je raslo.

Zemlja mora zadovoljiti nekoliko uvjeta: Treba biti dobro drenirana, ne smije imati puno organske tvari (humus, lišće), dobro je da ima dosta sitnog šljunka veličine 2 do 5 milimetara. Savjet je uporaba gotove zemlje, u koju se dodaju kamenčići vulkanskog porijekla. Da bi se spriječilo truljenje korijena, mogu se koristi prozirne posude (lako je vidjeti količinu vlage, zbog zalijevanja).

Podsjetnik radova za kaktuse:

1.Uzgoj

  • zalijevanje: od travnja do rujna
  • gnojenje: od svibnja do kolovoza
  • kemijska zaštita: ožujak – travanj i rujan – listopad

2.Mirovanje

  • siječanj – ožujak i listopad – prosinac

3.Razmnožavanje

  • presađivanje: ožujak – travanj i rujan – listopad
  • sjetva: veljača – srpanj i rujan – listopad
  • cijepljenje: svibanj – rujan

Kada ste sve to uradili, kaktusi će vam za nagradu dati lijep izgled na mjestima gdje ste ih posadili.

kaktus_.jpg

 

kaktus1.jpg  kaktus2.jpg

 

kaktus3.jpg

Pripremi za ispis