Održana radionica Odsjeka za stručni nadzor integrirane proizvodnje – praktična vježba stručnog nadzora

Na sastanku u uredu Poljoprivredne savjetodavne službe u Virovitici razrađen je plan nadzora, nakon čega su se djelatnici – nadzornici zaputili na praktičnu vježbu stručnog nadzora na dva poljoprivredna gospodarstva.

Topli sunčani dan i prostranstva obrađenih polja, čije se granice prepoznaju po skupinama drveća, zasigurno su činili pravi vremenski i prostorni odabir za praktičnu vježbu stručnog nadzora integrirane proizvodnje. Obilaskom poljoprivrednih površina u Virovitici, sudionici radionice zaputili su se na slijedeće poljoprivredno gospodarstvo u Vaški.

Povratkom u ured Poljoprivredne savjetodavne službe u Virovitici, pregledom dokumentacije proizvođača i obrazaca nadzora, izrađeni u zapisnici o obavljenom stručnom nadzoru. U otvorenoj raspravi na kraju radionice, zaključeno je da se proizvođači pri razgovoru s nadzornicima prilikom određivanja termina stručnog nadzora trebaju još jednom podsjetiti o pripremi dokumentacije za nadzor. Time bi se smanjili troškovi ponovnog izlaska nadzornika na teren u slučaju provođenja korektivnih mjera. Kako je nadzornicima od važnosti da imaju adekvatne uvjete pri pisanju zapisnika, još jedan od koraka planiranja aktivnosti stručnog nadzora je i dogovor sa kolegama iz najbližih ureda Poljoprivredne savjetodavne službe, vezan za korištenje njihovih ureda.

Utvrđivanjem postupaka i procedura provođenja stručnog nadzora integrirane proizvodnje na teoretskom dijelu radionice u ožujku te praktičnom vježbom stručnog nadzora u travnju, djelatnici Odsjeka za stručni nadzor integrirane proizvodnje uspješno i vješto moći će obavljati poslove stručnog nadzora integrirane proizvodnje.

 

dr. sc. Ines Pohajda,
rukovoditeljica Odsjeka

Pripremi za ispis