Održan 18. Međunarodni sajam SLAVIN 2013. u Orahovici

Projekt su predstavili: ravnateljica VIDRA-e Sanja Bošnjak, ispred grada Orahovice Marko Bošnjak, grada Villanya načelnik Gyula Taksz i Imre Daniš, te grada Iloka gradonačelnik Miroslav Janić, te zajednički zaključili kako je ovo projekt budućnosti za sva tri grada koji će znatno doprinijeti razvoju turizma, vinogradarstva i vinarstva triju gradova partnera. Na kraju svečanosti podijeljene su nagrade najuspješnijim proizvođačima jakih alkoholnih i alkoholnih pića te vina. U konkurenciji jakih alkoholnih i alkoholnih pića podijeljeno je sedam zlatnih medalja, pet proizvođača je dobilo srebro, a jedan broncu. Šampion SLAVINA 2013. u ovoj konkurenciji je orahovčanin Damir Vanek i njegova šljivovica proizvedena 2009. godine. U konkurenciji vina, 22 vina su dobila zlatnu medalju, 21 je dobilo srebro dok se 9 proizvođača okitilo brončanom medaljom. Vinski šampioni ovogodišnjeg SLAVINA su, za frankovku, crveno vino“ Iločki podrumi“ d.d. iz Iloka, te za suho bijelo vino „Perak“ d.o.o. iz Kutjeva. Na sajmu se predstavilo 60-tak izlagača iz Mađarske, Srbije i Hrvatske, a posjetitelji su imali priliku kušati sva vina i jaka alkoholna i alkoholna pića koja su bila na ocjenjivanju. Dana 16.ožujka 2013. u sklopu sajma održana su stručna predavanja i okrugli stol za poljoprivrednike. Teme prijepodnevnih predavanja bile su: Stanje integrirane poljoprivredne proizvodnje i postupak stručnog nadzora koju je prezentirala dr. sc. Ines Pohajda (PSS),potom Introdukcija novih sorti voća pogodnih za integriranu proizvodnju , predavač je bio dr. sc. Predrag Vujević (HCPHS, Zavod za voćarstvo) i na kraju prijepodnevnog dijela mr. sc. Sanja Biškup (Petrokemija d.d.) je imala temu Gnojidba vinove loze sa osvrtom na demonstracijske pokuse.

Istoga dana u poslijepodnevnom dijelu održao se okrugli stol za vinare sa temom Najčešće pogreške prilikom proizvodnje vina. Okrugli stol su vodili Miroslav Ivanković, dipl. ing. prehrambene tehnologije iz Feravina d.d. i Blaženka Mozer, dipl. ing. agr., PSS. Predavanja i okrugli stol bili su vrlo dobro posjećeni i što je bitno poljoprivrednici su postavljali mnoga pitanja vezanih za navedene teme što znači da je napravljen dobar odabir predavanja.

Sajam je bio popraćen nizom zabavnih programa. Birao se najbolji kolač od oraha u kategoriji, gužvare i šape. U sklopu sajma u večernjim satima održan je tradicionalni „Vinski bal“na kojem se birala vinska kraljica 2013. Na izbor se prijavilo 19 djevojaka, a laskava titula je pripala Mirjani Knežević iz Bošnjaka.

orahovica1_26_3.jpg orahovica2_26_3.jpg

Posljednjeg dana održavanja sajma 17. ožujka, održano je natjecanje u kuhanju vinskog gulaša. Bilo je prijavljeno 11 ekipa iz Orahovice i susjednih općina.

Ovogodišnji sajam SLAVIN zatvoren je izborom najbolje torte od oraha. Organizator sajma je iznimno zadovoljan postavom i posjećenošću samom sajmu.

 

Blaženka Mozer, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica za hortikulturu

Pripremi za ispis