Zagrebački maslinarski institut

Udruga broji nešto više od 20 članova, maslinara koji imaju svoje nasade duž priobalja (Labin, Tribunj, Vodice, Skradin, Stankovci, Krkovići, Primošten, Piramatovci, Šibenik, Makarska…) i na otocima (Rab, Pag, Brač, Korčula, Koločep), a žive u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. To su redom zaljubljenici u maslinu i maslinovo ulje željni novih znanja i prenošenja iskustava.

Želja ovih maslinara je promocija bavljenja maslinarstvom kao hobijem i zdravim načinom života putem predavanja, tečajeva, seminara, okruglih stolova.

Tijekom dvije godine održalo se nekoliko sastanaka udruge na kojima su svoja predavanja održali brojni predavači iz raznih institucija i fakulteta. Interesantna i poučna predavanja održali su: prof. dr. sc. Đani Benčić, dr. sc. Ignac Kulier, doc. dr. sc. Donatella Verbanac, dr. sc. Jadranka Roša.

Svoje iskustvo i znanje vrlo rado prenose na ostale članove i nagrađivani zagrebački maslinari: Berislav Gaćina, Božo Ceronja i bračni par Ivka i Ante Dujmović. Njihove zlatne medalje i plakete na mnogim izložbama potvrđuju uspješnost u maslinarstvu i proizvodnji maslinovih ulja.

U rad udruge od samog početka uključili su se i djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe: mr. sc. Višnja Šimunović, mr. sc. Lada Bičak, mr. sc. Stanislav Štambuk, Aleksandra Radić, dipl. ing. agr. i Elinor Nikolić, dipl. ing. agr.

Već je postala tradicija da se poslije svakog sastanka degustiraju maslinova ulja i drugi proizvodi od maslina članova udruge što svaki puta druženje učini ugodnim.

Iz Udruge pozivaju sve građane Zagreba i Zagrebačke županije koji posjeduju maslinike, ili su ljubitelji proizvoda od maslina, da im se pridruže u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i na dobrobit razvoja maslinarstva. Zainteresirani se mogu javiti na adresu udruge: Maksimirska 82, 10000 Zagreb ili na e-mail adresu info@zagreboliveinstitute.hr, a nešto više doznati na Internet stranici http://www.zagreboliveinstitute.hr.

 

Elinor Nikolić, dipl. ing. agr.
rukovoditeljica Odsjeka

Pripremi za ispis