Rezidba trešnje u plasteniku

OPG Čavlina je nakon dugogodišnje proizvodnje povrća i cvijeća te nemogućnosti kvalitetnog poslovanja, radi problema naplate dugovanja i potraživanja sredstava od plasiranih uroda, donijelo odluku za radikalan zaokret u poljoprivrednoj proizvodnji.

U plastenik, prvotno namijenjen za povrtlarsku i voćarsku proizvodnju, točno prije godinu dana, posađene su trešnje na slabo bujnoj podlozi Gisela. Glavne sorte su Burlat i Merchand, a razmak sadnje 2,5 metra između redova te 1,20 metra unutar reda.

rezidba27_2_2013.jpg rezidba1_27_2_.jpg

Prikazana je tehnika formiranja uzgojnog oblika, orezivanje postranih izboja, prikraćivanje vrhova te osljepljivanje postranih pupova, osim najvišeg, u svrhu razgranjenja provodne grane. Bila je to prilika sudjelovati u radu prof. dr. sc. Zlatka Čmelika, redovitog profesora Agronomskog fakulteta u Zagrebu te dr. sc. Ante Biška iz Zavoda za voćarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

Tehnologija je nova, kako za nas kao stručnjake u poljoprivrednoj proizvodnji, tako i za naše poljoprivrednike. Taj eksperimentalni pokušaj pokazat će nam u budućnosti koje su perspektive i mogućnosti takve proizvodnje u kontinentalnim krajevima.

Georg Gal, dipl. ing. agr.
rukovoditelj Odsjeka

Pripremi za ispis