10. međunarodna manifestacija maslinara Mediterana – Maslina SPLIT 2013.

Kao izaslanik predsjednika RH skup je pozdravio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Pozdravnim riječima skupu se obratila i izaslanica ravnateljice Poljoprivredne savjetodavne službe, gospođa Anđelka Pejaković, pomoćnica ravnateljice.

maslina_split27_2_2013_.jpg

Svečano otvaranje manifestacije

U prvom dijelu programa, uz izložbu fotografija na temu maslinarstva, predstavljeni su novi strojevi i nove tehnologije u maslinarstvu, ekološka gnojiva i ekološka sredstva za zaštitu bilja.

Kao i sva događanja vezana za poljoprivrednu proizvodnju i pomoć OPG-ima, ni ova zapažena međunarodna manifestacija nije prošla bez sudjelovanja djelatnika PSS-a.

Moderatori stručnog skupa bili su viši stručni savjetnici Mirjana Perica i Stanislav štambuk. Poljoprivrednicima je, između ostaloga, predočeno aktualno stanje i trenutna proizvodnja maslina i maslinova ulja (mr. sc. Višnja Šimunović), savjeti maslinarima u ekološkoj i integriranoj proizvodnji (mr. sc. Marija Ševar), zaštita masline od bolesti i štetnika i preporučene mjere (mr. sc. Ivana Župić), najnoviji strojevi za poboljšanje rada u maslinarstvu (Miroslav Andrić, dipl. ing. agr.), utjecaj atmosferskih pojava za vrijeme cvatnje masline (mr. sc. Stanislav Štambuk). Drugog dana sudionicima skupa održan je prikaz rezidbe maslina, koju su obavili mr. sc. Stanislav Štambuk i Bernard Bokšić, dipl. ing. agr.

Na manifestaciji je provedeno i ocjenjivanje maslinova ulja. Ukupno je ocjenjeno 897 uzoraka ulja, pakovina i aromatiziranih ulja od 875 natjecatelja iz deset mediteranskih zemalja. Dodijeljeno je ukupno 420 medalja i diploma. Komentar kvalitete maslinovih ulja na manifestaciji je bio: 80 % maslinovih ulja spada u ekstra djevičanska ulja, a u velikom broju uzoraka osjeća se utjecaj suše 2012.

Šampionom Masline 2013. proglašeno je ulje gospođe Marije Šoša iz Zadra, a ulje je prerađeno u uljari Nadin.

mr. sc. Stanislav Štambuk
viši stručni savjetnik

Bernard Bokšić, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

mr. sc. Višnja Šimunović
rukovoditeljica Odsjeka

Pripremi za ispis