Milijun zvončića i druge kalibrahoje

Calibrachoa je vrsta jednogodišnjeg cvijeća koja u 21.stoljeću u vrtlarstvu postaje „bum“ kao novi „cvjetni prekrivač“ za viseće košare, ukrasne posude na prozorima,balkonima i terasama. Kao pripadnik  porodice Solanaceae  srodnik je rajčice, krumpira i patlidžana, ali i petunije. Po zvonaston cvijetu je nalik petuniji i zovu je mini petunija. Međutim, Calibrachoa je drugi rod, ima sitnije cvjetove (do 2,5 cm) i više cvjetova od bilo koje petunije, a i otpornija je na vrućine.

Japanski oplemenjivači su 1997. godine predstavili prvu hibridnu kalibrahoju – seriju Milion Bells vrtlarskoj branši. Ostali oplemenjivači nakon toga selekcioniraju 15-tak različitih serija. Nakon impatiensa ,pojava kalibrahoje pruža najveće genetske mogućnosti u „industriji cvijeća“. Križanje unutar vrste Calibrachoa x hybrida i sa petunijom (kultivar Petchoa) daje bezbrojne kombinacije boje i veličine cvijeta i različit izgled biljke.

Kalibrahoju ćete najčešće izabrati zabljesne li Vas neka boja. Međutim prekrasne cvjetnice se razlikuju i po drugim osobinama kao što su oblik, veličina i bujnost  biljke. Po rastu kultivari kalibrahoje su pokrivač tla -okruglostog oblika dužine 20-30 cm i kompaktnog grmolikog izgleda dužine 15-25 cm i 30-40 cm široka) i viseća sa padajućim granama koje nisu duže od 10 cm. Viseće imaju manje boja – plavu, nebesko plavu, ružičastu i bijelu. Važno je znati kojem tipu rasta izabrani kultivar pripada naročito kad se kombiniraju različite boje.

Savjeti za proizvodnju

Razmnožavanje: Calibrachoa proizvodi malo sjemena koje je većinom sterilno. Razmnožava se reznicama koje dobavljači isporučuju većinom neožiljene. Za ožiljavanje treba 20-25 dana. Fitohormon za ožiljavanje se može koristiti, ali ne prevelike koncentracije – 0,1% IBA. Treba i duže zamagljivanje kod ožiljavanja od ostalih cvjetnica –petunije,bacope i verbene.

Presađivanje, potreban prostor i vrijeme do plasmana na tržnice:

  1. u lončić promjera 10 cm sa 1 biljkom ukorijenjena kalibrahoja dolazi za 5 tjedana – 30-50 lončića/m²
  2. u lončić promjera 15 cm sa 1 biljkom ukorijenjena kalibrahoja dolazi za 8 tjedana
  3. u viseću košaru promjera 25 cm sa 3 biljke kalibrahoja dolazi za 8-9 tjedana – objesiti na gornjoj etaži na žicu da se iskoristi prostor

Supstrat: pH=5-5,5 treset za presađivanje za petunije. Ukoliko je voda za zalijevanje bogata kalcijem ili pH viši od 5.8, može doći do žutila biljaka uslijed neusvajanja i manjka željeza.

Gnojidba:  Calibrachoa zahtijeva dosta hranjiva. Sa prihranom se počinje 2 tjedna nakon presađivanja. Biljci treba osigurati dovoljno željeza.

  • primjer formulacije kiselog gnojiva sa željezom: NPK 18:10:18+2 MgO
  • fertirigacijom 1-2 puta tjedno 0,1%;folijarno gnojidba željezom po potrebi

Temperature: 1. mjesec uzgoja grijanje na 20⁰C i danju i noću; dalje grijanje na 17⁰C;

Kada biljka počne popunjavati rubove posude početi snižavati jutarnju temperaturu od 5-10 sati na 10-12⁰C. Kada se koristi ova metoda ne treba ni jedan retardant rasta.

Voda: Osjetljiva je na previše vlage. Višak vode uzrokuje probleme sa gljivičnim bolestima u tlu Pythium i Rhizoctonia koje uništavaju korijen. Zalijeva se kad se primijeti isušivanje na površini. Treba održavati stalnu,ali umjerenu vlažnost tla odnosno supstrata.

Svjetlo: Treba mnogo svjetla. Sjena odgađa cvatnju i zaustavlja rast što znači da je svjetlo najbolji regulator rasta. Zasjenjuje se samo kod primjene retardanta rasta ili primjene kemijskih zaštitnih sredstava.Većina novostvorenih Calibrachoa su biljke neutralne na dužinu dana i za uzgoj ne trebaju dopunsko svjetlo.

Pinciranje: Radi se kod razmnožavanja i tjedan dana nakon sadnje kada grane dosegnu oko 3 cm. Ukoliko Calibrachoa raste u visećim posudama i ne grana se lijepo,pinciranje treba ponoviti još jednom otprilike mjesec dana prije prodaje

Regulatori rasta: Mogu se koristiti za oblikovanje biljke – pospješivanje grananja, ali većina varijeteta ima prirodno grmolik,kompaktan rast. U svijetu se kao retardanti rasta koji sprečavaju izduživanje koriste daminozide (B-nine) ili paclobutrazol (Bonzi) i ethephon (Ethrel). Retardant rasta smanjuje izduživanje kod prevelike temperaturne razlike dan-noć.

Dovoljno svjetla, metoda „hladnog jutra“, uz više „sušno“ zalijevanje i više koncentracije gnojiva garancija su proizvodnje kvalitetne dobro razgranate Calibrachoa lončanice.

Zaštita od bolesti i štetnika: Previše zalijevanja šteti kalibrahoji  jer uzrokuje propadanje osjetljivog korijena od uzročnika bolesti u tlu, biljka žuti. Problem može biti i napad lisnih uši i tripsa.

Glavni komercijalne serije kultivara Calibrachoa:

Million Bells, Superbells, Aloha, Callie,Colorburst,Calipetite,Celebration,Can-Can,Cabaret MiniFamous, MiniFamous Double.

Fotografije: izvor www.google.com

zvoncici.jpg

         zvoncici1.jpg        zvoncici2.jpg

     zvoncici3.jpg zvoncici4.jpg

     zvoncici5.jpg zvoncici6.jpg

zvoncici7.jpg

zvoncici8.jpg

 

 

Pripremi za ispis