Gnojidbeni pokusi na povrću 2013. godine

Pokusi nam i služe da bismo dobili pokazatelje najefikasnije formulacije gnojiva za pojedine kulture. Svaka kultura u određenim uvjetima i fazama razvoja ima različite potrebe za hranjivima. Osim vanjskih faktora klime i dostupne količine vode u vegetacijskom periodu, gnojidba velikim dijelom ovisi i o sastavu i kvaliteti tla.  

Da bismo što točnije odredili količinu i vrstu gnojiva izuzetno nam je važno da znamo ph vrijednost, te količinu pristupačnog dušika (%N), fosfora (mg/100g P2O5) i kalija (mg/100g K2O) u tlu. Zbog toga smo na terenu uzeli uzorke tla.

pokusi12_12_.jpg

Uzimanje uzoraka tla – OPG Rejman 

Nakon rezultata analiza tla, u laboratoriju Petrokemije d.d., postaviti će se pokusi na parcelama s kojih su uzeti uzorci. Gnojidbeni pokus će biti postavljen u tri varijante gnojidbe, uz kontrolnu negnojenu površinu. Rezultati pokusa će se prezentirati na danima polja u kolovozu iduće godine. To će biti mjerodavan pokazatelj ostalim proizvođačima povrća kako i sa čime kvalitetno gnojiti nasade.

Da bi zadovoljila potrebe poljoprivrednih proizvođača tvornica gnojiva Petrokemija d.d. neprestano prati trendove u svjetskoj industriji gnojiva i proširuje asortiman efikasnijim gnojivima prema potrebama biljaka.

 

Grozdana Grubišić-Popović, dipl. ing. agr.
poljoprivredna savjetnica

 

Pripremi za ispis