Prvi mljekomat u Virovitičko-podravskoj županiji

Mljekomat je jednom trećinom sredstava sufinancirala Županija Virovitičko-podravska.

Mljekomat, kapaciteta 200 litara, je opremljen sustavom dojavljivanja kada u spremniku ostane zadnjih 30 litara kako bi vlasnik na vrijeme stigao isti nadopuniti. Mlijeko se u mljekomatu kontinuirano hladi na temp. najviše 4 o C.

Mljekomat1.jpg

To je tek mali korak ka rješavanju teške mljekarske krize koja duboko stišće kako europske tako i naše proizvođače mlijeka kojim se dolazi direktno do potrošača. Svježe, sirovo mlijeko sa neizmjenjenim sastojcima tako je za 5 kn po litri dostupno svakome. Mlijeko je to domaćeg, poznatog, lokalnog proizvođača mlijeka koje je do svog kupca prevalilo tek nekoliko kilometara i sasvim sigurno predstavlja najzdraviju namirnicu.

Moramo međutim biti svjesni i činjenice da je proizvodnja mlijeka konkretno u okolici Virovitice 50-ak puta veća nego što je ukupna potrošnja mlijeka u svježem stanju tako da je instaliranje mljekomata samo djelomično rješenje konkretnog farmera. U slučaju Dražena Brlića koji dnevno proizvodi 1.000 litara svježeg mlijeka trebalo bi nekoliko jako prometnih lokacija na kojima bi prodao sve svoje mlijeko.

 

 

Ljubica Kravarščan dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis