Okrugli stol Projekta APRO

Sudionici su bili predstavnici partnera iz Slovenije i Hrvatske. Iz Hrvatske, sa Zavoda za specijalno stočarstvo, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu  prof. dr. sc. Ante Ivanković, moderator radionice s temom Istarska koza kroz povijest, prof. dr. sc. Boro Mioč s temom: Uzgoj, odlike vanjštine Istarske koze, dr.sc. Jelena Ramljak s temom: Genetska struktura istarske koze. Također, skupu je nazočila dr. sc. Melita Zec Vojinović iz tvrtke EcoAgroTerra, s temom: Spoj tradicije i održivosti – povratak istarske koze na pašnjake, predstavnik HPA Goran Divjak s temom:Uloga HPA u uzgoju koza, te predstavnice PSS, dipl. ing. Ivanka Bervida i mr. sc. Ana Grgas s temom:Baštinjene pasmine koza RH – Kultura male ekonomije ekstenzivnog uzgoja i potrošnje proizvoda u svrhu očuvanja biološke raznolikosti. Predstavnici projekta APRO iz Slovenije: Andrej Škibin, Sveučilište u Ljubljani, Veterinarski fakultet, s temom: Dobrobit i zdravstvena zaštita koze, Tomaž Volčić, KGZS, Poljoprivredno šumarski zavod Nova Gorica, s temom: Uzgoj koza u Primorskoj. Nakon prezentacija uslijedila je duga i konstruktivna rasprava u kojoj je sudjelovala većina sudionika, a kojoj je prethodila potvrda dr.sc. Jelene Ramljak, a na osnovu DNA analiza da je istraživana koza iz projekta, doista ISTARSKA koza. To je bio povijesni trenutak na radost svih nazočnih jer je istarska koza, simbol Istre, dokazano prisutna, ne samo na grbu kako  su mnogi govorili, već i na dvoru.

apro.jpg

Prema podacima HPA u Istri je zastupljeno 1.115 koza, alpina  147 grla, njemačka šarena plemenita 145 grla i burska 80 grla. U programu istraživanja istarske koze evidentirano je 50 koza i pet jarčeva, odnosno za daljnje istraživanje APRO projektu je na raspolaganju populacija od još 700 jedinki.

Drugi dan radionice posjetili smo dva OPG –a, Trento Davida iz Galižane i Nevia Valente iz Višnjana, kao primjer dobre prakse poljoprivrednog gospodarstva. Cilj posjeta ovim gospodarstvima bio je upoznavanje istraživane koze u svrhu APRO projekta kojima je na osnovu DNA analiza dokazano da pripadaju izvornoj pasmini istarske koze.

Nositelj OPG Trento David bavi se uzgojem koza od 2005. godine kao dopunskom djelatnošću. Od ukupno 18 rasplodnih koza, DNA analizom utvrđeno je da 8 grla posjeduje gene istarske koze. Prema karakterističnim osobinama istarska koza je krupne građe, bijele boje, najčešće s bradom i kod muških i kod ženskih grla i velikih rogova. Upravo takav primjer smo mogli vidjeti na gospodarstvu gosp. Trenta. Najljepši primjer bila je koza po imenu Salvadiga (divlja) stara 5 godina s kojom se vlasnik ponosi jer dnevno luči više od 3 l mlijeka. 

Na OPG – u Nevia Valente u Višnjanu ostali smo zadivljeni izgledom koze Foškice i jarčevima po imenu: Pjerić i Zvane, kojima je također, DNA analizom potvrđena pripadnost istarskoj pasmini koza. Osobitost gospodarstva je da je kod vlasnika izražena ljubav kako prema kozama tako i prema brojnim drugim vrstama domaćih životinja: istarsko govedo, ovce, konji, istarski magarci, patke, kokoši, a u njihovim čarima mogu uživati posjetitelji i turisti, ali i rekreirati se kroz školu jahanja na konjima i magarcima.

Na kraju veoma uspješne radionice poželjeli smo voditelju APRO projekta, gosp. Gordanu Šubari, dr. vet. iz AZRRI d.o.o. uspješan nastavak istraživanja i determiniranje novih jedinki unutar preostale populacije koza na području Istre.

 

mr. sc Ana Grgas
rukovoditelj Odsjeka 


 Ivanka Bervida, dipl. ing. agr.
poljoprivredna savjetnica
 

Pripremi za ispis