22. Sabatina – uspješnica za vinare i vinogradare

U kategoriji buteljiranih proizvoda ili vina na tržištu zadarski vinari su odnijeli sedam srebrenih medalja, jednu brončanu te jednu diplomu za sudjelovanje. Vicešampionom za izgled proizvoda proglašen je Syrah 2010. vinarije Vina Vrsaljko iz Nadina. Valja istaknuti da je isti proizvođač na međunarodnom ocjenjivanju vina MUVINA 2012. u Slovačkoj, među petnaestak država iz Europe i svijeta i između 480 uzoraka vina, osvojio zlatnu medalju za svoje vino Nadinska rana 2009. Ovogodišnja osvojena srebrena medalja na Sabatini za aromatizirano vino s višnjom maraskom OPG-a Božo Bačić iz Podgrađa također je potvrda srebra osvojenog na Decanteru 2012. u Londonu.

U kategoriji otvorenih vina, vinari Zadarske županije ostvarili su veliki uspjeh s ukupno osvojenih 16 zlatnih, 31 srebrna, 11 brončanih medalja i 11 diploma za sudjelovanje, dok su u kategoriji jakih alkoholnih pića osvojili dvije zlatne i jednu srebrnu medalju.

Osim toga, najbolja ocijenjena otvorena vina na Sabatini, kako je već spomenuto, su Chardonnay barrique 2011. vinarije Jokić d.o.o. iz Lišana Tinjskih te Pošip 2012. Kraljevskih vinograda d.o.o. iz Zadra. Još jedna velika nagrada, ZLATNA AMFORA za doprinos izuzetnom razvoju vinogradarstva na svom području, dodijelila je Hrvatska udruga vinarskih gradova Gradu Benkovcu. 

Tako su, unatoč lošoj klimatološkoj vegetacijskoj 2012. godini kao i posljedicama kumulativnog efekta suše, vinari i vinogradari Zadarske županije ipak ostvarili iznimne rezultate, koji su zbir i sinergija neprekidnog rada struke, vinara i vinogradara, resornog ministarstva, lokalne zajednice, gradova i same županije.

 

Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr.
poljoprivredni savjetnik

 Ivica Peranić, dipl. ing. agr.
poljoprivredni savjetnik

Pripremi za ispis