Održana 17. tradicionalna, najstarija u RH, izložba jabuka i voćnih prerađevina – Dani jabuka – Požega 2012.

I ove godine pokrovitelji Izložbe bili su Ministarstvo poljoprivrede, Požeško-slavonska županija te Grad Požega. Uz brojne sponzore kao i sve one koji su na bilo koji način potpomogli održavanju Izložbe, sa zahvalom, ističemo HGK, Županijsku komoru iz Požege kao generalnog sponzora. Ove godine Izložbu je otvorio g. Marijan Aladrović, župan Požeško-slavonske županije.

jabuka30_10.jpg

Unatoč brojnih klimatskih problema u našim voćnjacima, i ove godine uspjeli smo okupiti 59 izlagača, koji su bogatstvom i raznovrsnošću svoje ponude, kao i predivnim idejama uređenja svojih izložbenih štandova, i ove godine ukrasili Izložbu, radi kojih je brojnim posjetiteljima na momente zastajao dah.

jabuke1_30_10.jpg

Već i činjenica da godinama unazad okupljamo brojne voćare, zanesenjake u svoj posao i ljubav prema poljoprivredi uopće – koji dolaze širom kontinentalne Hrvatske (od Baranje do Gorskog Kotara), dovoljno govori o značaju koji sami proizvođači – voćari pridaju ovoj – sada već kultnoj izložbi u RH.

Izložbi, koja osim tradicijskog, kulturnog, gospodarskog, edukativnog ima već pomalo i turističko-rustikalni karakter, u znatnoj mjeri pridonijelo je gostovanje predstavnika županije u svojstvu gosta. Ovaj puta to je bila Šibensko-kninska županija, čiji su predstavnici (djelatnici PSS) na čelu s kolegom g. Davorinom Pamićem, osim predstavljanja svoje županije – ekskluzivno za prostor Slavonije – održali i vođenu degustaciju maslinovih ulja svoje županije.

I ove godine, sukladno početnoj koncepciji i tradiciji Izložbe, održana su i stručna predavanja s aktualnom tematikom iz voćarstva.

Kako i dolikuje izložbama ovakve naravi, laureatima Izložbe dodijeljene su i prigodne nagrade u tri kategorije:

Izlagači ispred udruga, zadruga te institucija

I OŠ Vladimir Nazor, Adžamovci, zadruga „Brdo jabuka“

II Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, Zagreb

III Voćari Osječko-baranjske županije

Izlagačima ispred OPG-a i obrtnika

I OPG Mirko Veić, Mihaljevci

II OPG Šulc, Jakšić

III OPG Soldo Ivan, Mihaljevci

Izlagačima voćnih prerađevina

I OPG Škrinjarić Tihomir, Slav. Brod

II OPG Vido Ljubica, Grabarje

III Voćarstvo Boić, Požega

Zavijena laganom sumaglicom, uz jedva čujnu slavonsku pjesmu u daljini, u predvečerje nadolazećeg pada lišća i mirisa netom pečenog kestenja, svojom Izložbom Dani jabuka – Požega 2012. u noć zaogrnuti grad Požega, brojnim je posjetiteljima i izlagačima ostalo treptati u sjećanju istovremeno kao podsjetnik na ovu, kao i poziv na sljedeću Izložbu…. 

 

Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik

Pripremi za ispis