Radionica rezidbe nasada divlje ruže (šipka) u Velikoj

plodovisipak_.jpg

Rosa canina "Laxa" samo je jedna od 149 vrsta roda Rosa (ruže) i pripada porodici Rosaceae. Kao vrstu opisao ju je još davne 1803. godine Andreas Jahan Retzius, a u proizvodnju je uveo Otto Fröbel 1890. u Zürichu. Koristi se i kao podloga za proizvodnju sadnica plemenitih ruža.

Nasad je posađen zbog toga što je gospođa Zelenika željela 2010. prijašnje branje samoniklog šipka za pekmeze i kompote, koje uspješno spravlja, zamijeniti korištenjem sopstvenih plodova kao sirovine. Obratila se s idejom za pomoć Odjelu za ekološku i integriranu proizvodnju tadašnjeg HZPSS-a u Zagreb. Kroz upute i pomoć oko nabave sadnog materijala posadila je u ožujku iste godine 1200 sadnica Rosa canina "Laxa", na površini 0,66 ha. Kako bi kvaliteta plodova i proizvoda na tržištu ostala prepoznatljiva, gospodarstvo je upisano u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji.

sipak.jpg

Sadnice Rosa canina "Laxa" su posađene na razmak 1 x 3 m. Grmovi ne zahtjevaju potporne stupove (armaturu). Izboji rastu direktno iz korijena, a na njima se razvijaju grančice drugog i trećeg reda. Grm se postupno obnavlja novim izbojima iz vrata korijena, koji vrlo bujno rastu do 2,5 m visine. U peiodu od 2010. do 2012., od sadnje do danas, djelatnici tadašnjeg HZPSS-a i HPK, sada Poljoprivredne savjetodavne službe pomogli su svojim savjetima održavanju ovog nasada: priprema tla za sadnju, nabava sadnog materijala, sadnja, obrada tla, njega, zaštita i rezidba.

Radi lakše obrade tla i branja te reguliranja rasta i rodnosti grmova divlje ruže potrebno je provoditi pravodobnu i redovitu rezidbu. Prije rezidbe potrebno je alat za rezidbu, škare i pile, dezinficirati alkoholom.

razno_406.jpg  razno_409.jpg

Odluka o načinu rezidbe svakog grma donosi se promatranjem rasta izdanaka, mladica i razvoja plodova. Plod se formira na vrhu jednogodišnje mladice, koja raste iz pupa na dvogodišnjoj grani. S tom se svrhom ostavljaju jednogodišnji izdanci za prvi rod, a dvogodišnji i trogodišnji za novi rod.

4_grmovi_prije_rezidbe.JPG  5_grmovi_poslije_rezidbe.JPG

Rezidba se provodi odstranjivanjem suvišnih i oštećenih jednogodišnjih i dvogodišnjih izdanaka, što osigurava povoljnije strujanje zraka i osvjetljavanje grma te prikraćivanjem rodnih dvogodišnjih i trogodišnjih izdanaka radi lakše berbe. Iz praktičnih razloga potrebno je odstraniti bočne grane na visini 30 cm od tla.

Pravilnu rezidbu nasada je prisutnima pokazao Ivan Ševar, rasadničar i proizvođač ruža iz Petrovaradina. 

berbasipak_novo.jpg

 

mr. sc. Marija Ševar, dipl. ing. agr.
rukovoditeljica Odsjeka   

Snježana Pešut-Pilon, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica  

mr. sc. Zvonimir Vukov, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik  

mr. sc. Višnja Šimunović, dipl. ing. agr.
rukovoditeljica Odsjeka

Pripremi za ispis