Održano 10. županijsko natjecanje u oranju, u Koprivničko-križevačkoj županiji

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, Darko Sobota otvorio je natjecanje, a orače je pozdravio i zaželio im uspjeh načelnik općine Kalinovac, Branko Sobota i upravitelj PZ Kalinovac, Milek Markač. Oračima je «ravnu i ujednačenu brazdu» poželio Dario Zagorec, zamjenik ravnateljice Poljoprivredne savjetodavne službe podsjetivši prisutne da je prvo natjecanje orača u Hrvatskoj održano je prije „ogruglih“ 55 godina, točnije, 4. kolovoza 1957. na površinama tadašnjeg vrtlarskog poduzeća „Žitnjak“ u Zagrebu. Natjecali su se poljoprivrednici – traktoristi s područja tadašnjeg kotara Zagreb, što je po prilici današnji prostor grada Zagreba i Zagrebačke županije. To je ujedno bilo i prvo natjecanje u oranju u bivšoj državi.

Natjecatelji-orači u našoj Županiji nadmeću se već četvrtu godinu u vještini oranja u dvije kategorije: plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima. Ukupno se ove godine u vještini oranja natjecalo 15 ekipa, 11 u kategoriji ravnjaka, a 4 u kategoriji premetnjaka. Tri najuspješnija orača su:

U kategoriji plugova premetnjaka:

1. Zoran Radiček iz Šoprona (općina Kalnik)
2. Josip Martinović iz Štaglinca (grad Koprivnica)
3. Valent Sučić iz Marinovca (grad Križevci)

U kategoriji plugova ravnjaka:

1. Marijan Stanešić iz Đurđevca (grad Đurđevac)
2. Saša Višak iz Kamenice (općina Kalnik)
3. Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice (grad Križevci)

Za za što bolji plasman, osim prve trojice orača, borili su se: Miroslav Blažević iz Apatovca, Petar Stanešić iz Đurđevca, Josip Važanić iz Donje Glogovnice, Danijel Stanešić iz Đurđevca, Tihomir Fucak iz Đurđevca, Ivan Habdija iz Osijeka Vojakovačkog, Marijan Kos iz Ivanca Križevačkog, Vladimir Miloš iz Podravskih Sesveta, Dragan Zvonar iz Vaške (Virovitičko-podravska županija) koji pohađa Srednju gospodarsku školu u Križevcima i natjecao se kao predstavnik škole. Da ovo natjecanje ima budućnost, pokazuje fotografija najmlađih posjetitelja natjecanja na „old timer“ traktoru Steyr iz 1954. godine.

Ovom prigodom zahvaljujemo na pomoći svima koji su omogućili održavanje ovog natjecanja, posebno Koprivničko-križevačkoj županiji, koja tradicionalno nagrađuje tri najbolje plasirana natjecatelja u obje kategorije, zatim Općini Kalinovac koja nam je po drugi puta domaćin zajedno s Poljoprivrednom zadrugom Kalinovac (4. županijsko natjecanje u oranju također je bilo u Kalinovcu), članovima Udruge i kolegama koji su pomogli oko pripreme parcele, kao i gostima koji su uveličali naše natjecanje. Također zahvaljujemo sucima (Suzana Pajić, Đuro Cerovčec i Darko Novotni), kao i mjeriteljima dubine, učenicima Srednje gospodarske škole i svim sponzorima koji su iz svog proizvodnog i uslužnog programa osigurali nagrade za sve natjecatelje, pa su se zahvaljujući tome svi natjecatelji kući vratili s nagradom. Nagrade oračima darovale su tvrtke iz agro-biznisa: AgroChem MAKS d.o.o., AGROglas, BASF Croatia d.o.o., Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d., Hotel Picok iz Đurđevca, HUONO,  KWS Sjeme d.o.o., PIONEER SJEME d.o.o., Podravka d.d. , Podravski mlin d.o.o. iz Podravskih Sesveta, Poljocentar Križevci, Poljoprivredni Institut, Osijek, PSC, Ferenčak, RWA, Raiffeisen Agro d.o.o., SYNGENTA AGRO d.o.o., CROATIA OSIGURANJE, filijala Koprivnica, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

Vremenske prilike nisu išle „na ruku“ našim oračima. Izuzetno vruć dan, isušeno i tvrdo tlo nisu omeli orače, a niti sudce da posao odrade do kraja. Od moguće vatre štitili su nas vatrogasci DVD-a Kalinovac, a okrijepu uz topli obrok i osvježavajuća pića osigurala je također Općina Kalinovac.

Osim samog natjecanja, na parceli je održan prikaz strojeva iz proizvodnog programa tvrtke Rasco.

Prvoplasirani orači, Zoran Radiček i Marijan Stanešić predstavljat će našu Županiju na 10. državnom natjecanju u oranju koje će se održati u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Sinju, 31. kolovoza. Dakle, pobjednici imaju samo četiri tjedna za pripremu kako bi se što bolje plasirali u vrlo oštroj konkurenciji najboljih orača Republike Hrvatske. Obojica imaju iskustva iz prethodnih natjecanja (Stanešić je osvojio broncu na državnom natjecanju u oranju u Suhopolju, 2010. godine, a Radiček, također broncu u Zaboku, 2009. godine).

Vještinu orača Koprivničko-križevačke županije pratili su pobjednici iz nama susjednih županija: Anja Kolarić iz  Međimurske županije i Radivoj Rekić iz Virovitičko-podravske županije, konkurenti našem prvaku u kategoriji natjecanja plugom ravnjakom.

Samo dva tjedna nakon 10. državnog natjecanja u oranju, u Sinju,  na parcelama tvrtke „Vrana“ u Biogradu na Moru, najbolji će svjetski orači pokazati svoje majstorstvo slaganja brazdi. Republika Hrvatska ima čast da bude domaćin 59. Svjetskog natjecanja u oranju, 14. – 15. rujna. Što bolji plasman na domaćem terenu pokušat će izboriti najbolji hrvatski orači, pobjednici na 9. državnom natjecanju u Karlovcu, Marijo Spudić iz Karlovačke županije u kategoriji plugova ravnjaka i Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije u kategoriji plugova premetnjaka. Želimo im sreću i uspjeh!

 

mr. sc. Tatjana Međimurec,
Predsjednica Udruge orača Koprivničko-križevačke županije

Pripremi za ispis