Događanja u poljoprivrednoj proizvodnji na području Virovitičko – podravske županije u svibnju mjesecu

vpz.jpg

Nitko nikome ne može zabraniti što će i gdje saditi ili sijati i sa čime će svoj usjev njegovati, ali samo ako time postupkom ne nanosi štetu drugim poljoprivrednim proizvođačima, njihovom usjevu te potrošaču tog poljoprivrednog proizvoda.

Sva sredstva za zaštitu bilja koja su registrirana u RH smiju se koristiti po uputama proizvođača o dozacijama, karencama i načinu primjene. O primjeni sredstava za zaštitu bilja mora se voditi evidencija o primjeni istih. Neka sredstva za zaštitu bilja kao zemljišni herbicid Clon ili Orion s aktivnom tvari Klomazon primjenjuje se prije nicanja kulture ili korova i uz preporuku inkorporacije zbog hlapljivosti. Zbog takvih karakteristika takva sredstva imaju i dodatne upute o primjeni s obzirom na udaljenosti od drugih poljoprivrednih kultura, a ne manje važno o udaljenosti od kuća, ljudi i životinja. Uz sve preporuke, pa i one koje bi svaki korisnik sredstava za zaštitu bilja trebao znati, da sredstva moraju primjenjivati po vremenu bez vjetra te koristiti dizne na prskalicama s većim otvorom tzv. herbicidne dizne. Dizne koje mogu propustiti veću količinu vode po jedinici površine kako bi se vanjski vremenski uvjeti i njihovo nepovoljno djelovanje svelo na minimum. Nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja nanosi štete drugim proizvođačima i njihovim kupcima koji kupuju voće i povrće na našim tržnicama i u trgovačkim lancima.

Činjenica je da neke ratarske i krmne kulture ne stradaju u potpunosti i ne dolazi do odumiranja cijele biljke nego dolazi do defolijacije (odumiranje klorofila) u listu. Takve biljke zaostaju u rastu pa samim time zaostaju i u svim drugim razvojnim fazama. Što se događa sa oplodnjom ili eventualnim prisustvom aktive tvari iz herbicida u samom proizvodu? Takve analize i provjere nitko ne radi, ali znamo da je svibanj mjesec ranog bobičastog voća pa i povrća iz plastenika. To voće i povrće kao što sam spomenuo završava na tržnicama naših gradova i u trgovačkim lancima. Mala je vjerojatnost da neadekvatna primjena takvog herbicida koja šteti ratarskim i krmnim kulturama ne šteti jako osjetljivom bobičastom voću (jagode, maline, kupine itd.) i povrću. Te kulture nemaju mogućnost oporavka ploda jer se beru odmah drugi dan i ubrzo je kod potrošača na stolu svježe ubrano voće i povrće sa naših njiva.

Primjena svih herbicida a posebno herbicida s karakteristikom hlapljivosti moraju se primjenjivati po uputama proizvođača jer u svim drugim varijantama dolazi do štetnog i opasnog djelovanja na ljude i okolinu. Neadekvatnim postupkom primjene herbicida pravite štetu svima oko sebe i sami sebi.

 

Ivan Ključec dip. ing. agr.
viši stručni savjetnik za ratarstvo

Pripremi za ispis