Izložba sira iz mišine s međunarodnim sudjelovanjem – Knin 2012.

Plan je u narednim godinama okupiti i druge proizvođače, prvenstveno iz europskih zemalja, koji isto proizvode sireve sa zrenjem u životinjskoj koži, te uspostaviti dobru suradnju sa strukom, kako bi se mogli ostvariti budući zajednički projekti.  

Sir iz mišine, posebno značajan i cijenjen autohtoni proizvod Šibensko-kninske županije, kojega potrošači sve više traže i izvan granica Županije, posljednjih je  godina intenzivno istraživan. Organizacija 1. Izložbe sira iz mišine s međunarodnim sudjelovanjem ima za cilj u prvom redu unaprijediti njegovu proizvodnju, istaknuti njegovu važnost i potencijal, promovirati potrošnju, te povezati proizvođače, znanstvenike i stručnjake u svrhu pokretanja aktivnosti za njegovu zaštitu oznakom izvornosti (OI, PDO). Proizvođači sira iz mišine Udruge „Mišinac“, koja djeluje već sedam godina, ovom manifestacijom, konačno ostvaraju svoj dugogodišnji plan. Želja svih organizatora je da skup postane tradicionalan i prepoznatljiv, ne samo u našoj zemlji, nego i izvan njezinih granica.
S radošću pozivamo sve „siroljupce“, struku, kao i sve ostale zainteresirane, da svojim prisutnošću uveličaju i obogate našu manifestaciju!

Program:

10:00           Senzorsko ocjenjivanje sira iz mišine

11:00           Pozdravni govor

11:15           Razgledanje i degustacija sira iz mišine

Okrugli stol:

11:45           Povijest i sadašnjost proizvodnje sira iz mišine, Marija Vrdoljak, dipl. ing. agr,

                    Dubravka Kaić, dipl. ing. agr.

12:00           Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite,

                    prof. dr.sc. Samir Kalit

12:15           Istraživanja na siru iz mišine – što o njemu do sada znamo?

                    Milna Tudor Kalit, dipl. ing. agr. 

12:30           Oznaka izvornosti kao način valorizacije sira iz mišine, dr. sc. Ugo Toić

12:45           Pauza za kavu

13:15           Provedba postupka registracije naziva proizvoda sir iz mišine,

                    doc. dr. sc. Jelena Đugum

13:30           Iskustva u postupku zaštite svježeg sira, Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.               

13:45           Predstavljanje Ceste sira Karlovačke županije, Višnja Magdić dipl. ing. agr.           

14:00           Rasprava i zaključak Okruglog stola

14:30           Ručak    

Dubravka Kaić, dipl. ing. agr.,
viša stručna savjetnica za stočarstvo
 
Pripremi za ispis