Stručno putovanje Udruge cvjećara regije ludbreške po Zapadnoj Europi

Kroz edukaciju željeli smo sagledati:

a) prilagodbu poljoprivredne proizvodnje Hrvatske kao buduće nove članice sa pravnim stečevinama EU i provođenje Zajedničke poljoprivredne politike,

b) korištenje najnovijih tehnologija u proizvodnji cvijeća, s posebnim naglaskom na sljedivost, pakiranje i marketing proizvoda, informiranje o tehničkim sustavima korištenja voda i alternativnih izvora energije, povezivanje tržišta roba i usluga, povezivanje kompatibilnih gospodarstava,

c) nastaviti i proširiti suradnju i razmijeniti iskustva sa srodnim udrugama, poljoprivrednim sustavima i znanstvenim institucijama.

Holland.jpg

Za mjesto održavanja odabrali smo zemlje Zapadne Europe, s posebnim naglaskom na Nizozemsku, najznačajniju zemlju u proizvodnju cvijeća u Europi i svijetu i to na način da stručne radionice održavamo u autobusu ili na dogovorenoj lokaciji u određenoj zemlji. Putovanje je zahtijevalo velike pripreme jer je pored animacije sudionika puta i zadovoljavanja propisanih uvjeta darovnice (svaki sudionik trebao je biti upisan u Upisnik poljoprivrednih proizvođača), također trebalo dogovoriti niz kontakata u pojedinim državama na različitim razinama (od neposrednih proizvođača do krovnih državnih institucija).

Nakon iscrpne i stroge natječajne procedure, Ministarstvo poljoprivrede i Svjetska banka odobrili su nam sredstva, tako da smo mogli realizirati program i edukaciju na putu dužem od tisuća kilometara, prolazeći kroz sedam zemalja. Uz brojne neslužbene i bilateralne kontakte održali smo više službenih posjeta i radionica. 

Hochschule Weichestephan-Triesdorf Njemačka 
Posjetili smo Fakultet za hortikulturu, poljoprivredu i uređenje okoliša u Bavarskoj. Fakultet prima 5400 studenata, a ima 185 predavača.

Fakultet je osnovan 1895., sa svojom bogatom i razvojnom poviješću izrastao je u visoko obrazovnu instituciju koja je danas podijeljena na sedam fakulteta: Biotehnologija i bioinformatika, Hortikultura i prehrambena tehnologija, Pejzažna arhitektura, Poljoprivreda i prehrambena industrija, Šumarstvo i Inženjerstvo okoliša.

Fakultet surađuje s tvrtkama, ustanovama, razmjenjuje studente, surađuje sa partnerskim sveučilištima po svijetu. 

U svom programu razvoja cvjećarstva postoje laboratoriji, staklenici u kojima se obavljaju pokusi i eksperimenti na cvijeću  koje je izloženo raznim uvjetima; osvjetljenje, temperatura, primjena različitih vrsta gnojiva, navodnjavanja. Obilaskom plastenika cvjećari su dobili puno korisnih informacija o inovacijama iz područja cvjećarske proizvodnje, kao i hidroponske proizvodnje rajčice. 

Floriade Holandia
Posjet velikoj svjetskoj hortikulturalnoj izložbi koja se održava na 66 ha s 5 tematskih zona, raspoređenih po mnogobrojnim paviljonima i vrtovima sa izvanrednim idejnim rješenjima najboljih svjetskih kreativnih umjetnika i arhitekata. U sklopu kompleksa postoji i 30 m visoka žičara koja pruža mogućnost razgledavanja izložbe s visine.

Holland1.jpg

Floriade manifestacija održava se svake desete godine i ove godine smještena je u gradu Venlo, te je otvorena za posjetitelje u razdoblju od 5. travnja do 7. listopada 2012.
U sklopu ove cvjetne manifestacije održavaju se izložbe na otvorenom, isprepletene mirisima, bojama i zvukovima, stvarajući čaroban ugođaj, harmoniju između prirode i čovjeka., kao da smo u posjetu kazalištu prirode. Na predavanjima se moglo saznati sve o prirodi, uzgoju cvijeća, drveća, voća i povrća te njihovoj nezaobilaznoj ulozi i važnosti u našim životima.Također, moglo se saznati koliko su važnije inovacije iz područja cvjećarstva, bez kojih nema rasta i napretka, kao i nezaobilaznoj važnosti rada, zalaganja i usavršavanja. U kupolastim paviljonima mogli smo uživati u impresivnim virtualnim prezentacijama koje su nas odvodile u neki novi, dosad neviđeni svijet, gdje se slavi i glorificira cvjećarstvo i povrćarstvo, ljepota i harmonija prirode i kreativnog i naprednog ljudskog djelovanja.  

Posjet tvrtkama Volmary, Schneider i Benary
Na Danima otvorenih vrata i posjet izaslanstva gradonačelniku Westlanda Sjak van der Taku.

Tvrtka Volmary poznata je njemačka inovativna firma iz područja hortikulture i opreme za cvjećarstvo. Bave se proizvodnjom i distribucijom sjemena cvijeća i povrća, te prodajom lukovica.

Holland2.jpg

U svom asortimanu imaju široki spektar balkonskog bilja, sadnica i trava, rezanog cvijeća, lončanica, povrća i ljekovitog bilja.Tvrtka se bavi i uslugama konzaltinga, što jamči uspjeh u proizvodnji i uspjeh u marketingu.

Cvjećari su dobili mnogo korisnih informacija vezanih za proizvodnji i inovacije iz područja cvjećarstva.

Tvrtka Schneider bavi se prodajom sjemena i presadnica viola, primula, petunija, surfinija, pelargonija, begonija, dahlia, bellisa, mysotisa i ostalih cvjetnih vrsta. Njegujući razvoj, istraživanje i napredak, investirajući u nove tehnologije, smanjuje se otpad u proizvodnji i štedi energija i ukupni troškovi.

Holland3.jpg

Holland4.jpg

Tvrtka Benary specijalizirana je za uzgoj inovativnog sjemena i ukrasnog grmlja koje se koristi u vrtnim cvjetnim instalacijama. Od cvjetnih vrsta nudi široku paletu balkonskog cvijeća, lončanica, trajnica i raznovrsno ukrasno bilje. Osim uzgoja i proizvodnje, bave se i prodajom, a  zapošljavaju 160 radnika širom svijeta. Naši su cvjećari ovim posjetom stvorili bazu za potencijalnu poslovnu suradnju u budućnosti. 

Nakon opsežnih organizacijskih priprema uspjeli smo dogovoriti da izaslanstvo naše Udruge primi gradonačelnik općine Westland van der Tak. O značaju tog susreta govori i činjenica da je sastanku prisustvovala i veleposlanica Republike Hrvatske u Nizozemskoj gospođa Vesela Mrđen-Korać. O kakvoj se općini radi govori podatak da je u njoj najveća koncentracija stakleničke proizvodnje u svijetu sa produkcijom vrijednom više milijardi eura. Članovi izaslanstva zahvalili su se tom prilikom nizozemskoj vladi na darovnici, predstavili su grad Ludbreg i varaždinsku regiju i ujedno pozvali gospodina Van der Taka da posjeti Ludbreg i Hrvatsku. Poziv je sa zadovoljstvom prihvaćen.

Holland5.jpg

Aalzmer – burza cvijeća Flora Holland
Budući da je Nizozemska srce međunarodnog cvjećarskog sektora, to je i mjesto međunarodne ponude i potražnje cvijeća. Flora Holland je moderni poslovni centar te čini mrežu šest aukcijskih centara, a nacionalni posrednik je organizacija Flora Holland Connect. Na burzi cvijeća nudi se najbolji i najširi asortiman. Flora Holland nudi svojim članovima najbolje mogućnosti prodaje po najnižim mogućim troškovima.

Holland6.jpg

Holland7.jpg

Posjetom burzi cvijeća ostali smo zadivljeni savršenom organizacijom burze, preciznošću, protokom robe, a i samom veličinom prostora i robe koja se prodaje na burzi.

Vrtni centar Zulauf u mjestu Schnznach-Dorf
Vrtlarija Zulauf – renomirana obiteljska vrtlarija s tradicijom od gotovo dvjesto godina. U sklopu vrtlarije provodi se proizvodnja, sijanje, pikiranje, te daljnji uzgoj u zatvorenim prostorima, kao uzgoj dendrološkog materijala koji se odvija pretežno na otvorenom prostoru. U sklopu vrtlarije nalazi se Vrtni centar u kojem je moguće kupiti sve vrste bilja od balkonskog, trajnica, lončanica, presadnica povrća i začinskog i ljekovitog bilja, kao i sadnica ukrasnog drveća, bonsai drvca, vrtnu opremu,…

Holland8.jpg

Strategija vrtnog centra Zulauf jest: kontinuitet inovacija, otvorenost, fokusiranost na kupca i ulaganja za budućnost, uz predan i kontinuiran rad, točnost, marljivost i dosljednost.

Atrakcija ovog vrtnog centra je i starinski vlak koji je nekada služio za prijevoz robe, a danas je zanimljiv turistima i posjetiteljima. 

Agroturistična kmetija „Pri Andreju“
Na kraju naše edukacije imali smo priliku upoznati se s agroturizmom u Sloveniji. Ljubazni domaćin upoznao nas je s mukotrpnim putem koji je prošao u realizaciji svog poduzetničkog projekta. Danas su zadovoljni, ali opstaju samo zato što su u svakodnevne poslove uključeni svi članovi obitelji. 

Zaključak:
Članovi Udruge cvjećaraLudbreške regije zahvaljuju Vladi Nizozemske koja je darovnicom, realiziranom preko Ministarstva poljoprivrede omogućila ovo studijsko putovanje.

U današnje vrijeme kada živimo pod punim utjecajem elektronskih medija i interneta i kada nam se čini da imamo cijeli svijet na ekranu, ovakva studijska putovanja „u živo“ pravi su pogodak. Živi pogled u stvarnost, zanimljiva stručna predavanja, neposredni susreti te kasnija analiza viđenog, uz raspravu sa sučeljavanjem argumenata, čine edukaciju dinamičnom i zanimljivom.

Tijekom ovog puta, dugog više tisuća kilometara imali smo prilike susresti se s različitim državama, gospodarstvima i sustavima. Time smo ostvarili naš neposredan cilj, a to je bio – proučiti poljoprivrednu proizvodnju prema pravnim stečevinama EU. Tijekom puta također smo spoznali dvije temeljne činjenice.

  1. EU legislativa nije donesena zbog EU nego zbog nas samih jer ponašajući se po pravilima postižemo veću konkurentnost, a time i mjesto u borbi za opstanak.
  2. Male države i narodi moraju u Europi nalaziti zajedničke interesne ciljeve i identificirati proizvodne grupe. Zajednička poslovna suradnja malih naroda i gospodarstava u velikoj zajednici naroda nameće se kao nužnost, a upravo ovakva putovanja stvaraju pretpostavku da će se kroz bolje međusobno upoznavanje ostvariti zajednički ciljevi. Stečena iskustva na ovom putu, brojna poznanstva, kontakti svakako tome pridonose.
  3.  

Valerija Pokos, mag. ing. agr.
viša stručna savjetnica za ekološku
i integriranu poljoprivredu

Pripremi za ispis