Drugo Županijsko natjecanje u oranju Grada Zagreba

Natjecanje, čije je održavanje planirano za 26. svibnja 2012., ali je odgođeno zbog loših vremenskih uvjeta, ovaj put je održano na parceli u državnom vlasništvu u Kupinečkom Kraljevcu, uz istovremeno održavanje Izložbe autohtonih hrvatskih pasmina na OPG Ivic Radičevića. Izloženo je desetak vrsta i tridesetak komada životinja, dok je većina izlagatelja u zadnji tren otkazala sudjelovanje zbog loših vremenskih uvjeta. 

Drugo_natjecanje_Zagreb2.jpg

Na natjecanju je sudjelovalo osam natjecatelja u kategoriji plugova ravnjaka – Stjepan Tatar iz Kupinečkog Kraljevca, Franjo Mavračić iz Horvata, Božo Dumić iz Horvata, Slavko Živković iz Zdenčine, Dalibor Širanović iz Horvata, Goran Oblić iz Pisarovine, Dario Premužić iz Horvata i Željko Pažulj iz Kupinca, te tri natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka – Josip Mikac iz Horvata, Matija Slobodić iz Novog Zagreba i Miroslav Pisačić iz Male Mlake.

Natjecanje je otvorio Stjepan Cerovski, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Brezovica.  Pozdravne riječi prisutnima uputili su pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba Stjepan Škrapec i viši stručni savjetnik pročelnika Mladen Matun. Grad Zagreb, tj. Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, u suradnji s Vijećem Gradske četvrti Brezovica, pokušat će iznaći sredstva za nabavu natjecateljskih plugova ravnjaka i premetnjaka za UOGZ, po modelu kako su to radile i druge županije.

Ocjenjivanje su, prema Pravilniku svjetskog natjecanja u oranju, obavili certificirani suci Dario Padro, Marijan Mavračić i Joško Bubalo, a mjeritelji dubine oranja bili su Tomislav Viceban i Vjekoslav Viceban. Voditelj natjecanja i glavni sudac bio je Dario Padro.

Drgo_natjecanje_Zagreb1.jpg

Prvo mjesto u kategoriji plugova premetnjaka osvojio je Josip Mikac, drugo mjesto Matija Slobodić i treće mjesto Miroslav Pisačić. U kategoriji plugova ravnjaka prvo mjesto osvojio je Željko Pažulj, drugo mjesto Stjepan Tatar i treće mjesto Franjo Mavračić.  Prvoplasirani Josip Mikac i Željko Pažulj stekli su pravo sudjelovanja na državnom natjecanju u oranju 2013. godine. Prema odluci UOGZ, natjecatelji koji će predstavljati Grad Zagreb na ovogodišnjem 10. natjecanju u oranju RH u Sinju, su Josip Mikac, pobjednik prošlogodišnjeg natjecanja u kategoriji plugova premetnjaka, i Božo Dumić, drugoplasirani sa prošlogodišnjeg natjecanja u kategoriji plugova ravnjaka (prvoplasirani Franjo Mavračić nije u mogućnosti sudjelovati na natjecanju).

Pobjednicima su uručene kristalne vaze koje je osigurala Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO).

Drugo_natjecanje_Zagreb3.jpg

Osim priznanja za sudjelovanje svim natjecateljima i diploma za tri prvoplasirana natjecatelja u obje kategorije,  natjecatelji su nagrađeni materijalnim nagradama naših sponzora kojima se ujedno i zahvaljujemo: Bc Institut d.d. Zagreb, RWA Raiffeisen Agro d.o.o., Pioneer sjeme d.o.o., BASF Croatia d.o.o., ADRIATIC MAR d.o.o. – osiguranje natjecatelja, Zagrebačke ceste d.o.o., Fragaria d.o.o. i Gradska četvrt Brezovica.

Zahvaljujemo se na podršci tvrtkama Agromehanika Bjelovar d.o.o., Agroopskrba Matej d.o.o., Čizmić Zastupanje d.o.o. i MESSIS d.o.o., koje su kao pravne osobe uključene u članstvo UOGZ. 

Također se zahvaljujemo na podršci gradonačelniku Grada Zagreba, Milanu Bandiću, počasnom članu UOGZ, koji, zbog ranije zakazanih obaveza, ovaj put nije bio u mogućnosti sudjelovati na natjecanju. 

Posebnu zahvalu upućujemo svim članovima Udruge orača Grada Zagreba koji su svojim radom i vlastitim sredstvima omogućili ovo natjecanje. 

Više o radu udruge: https://sites.google.com/site/oracizagreb/ 

Dario Padro, dipl. ing. agr.
 tajnik Udruge orača Grada Zagreba
viši stručni savjetnik za mehanizaciju
Pripremi za ispis