Dani jagoda križevačkog kraja

Svakako veseli činjenica da već drugu godinu za redom otvorenju prisustvuju djeca iz dječjih vrtića koja pripreme prigodne pjesmice i radove, a poslije se slade slasnim jagodama domaćih proizvođača.

Koliko je bitno međusobno povjerenje proizvođača i potrošača govori podatak da je najbolje ocjenjena jagoda od strane posjetitelja bila stara sorta Senga Sengana, koje gotovo da i nema više u komercijalnoj proizvodnji jagoda. Ovu sortu je održao u svojim nasadima proizvođač Stjepan Latin iz Križevaca, koji se proizvodnjom jagoda bavi više od trideset godina. Povjerenje koje je stekao kod potrošača bilo je od presudne važnosti, bez obzira na neke manjkavosti sorte. Iako su uzorci bili šifrirani, vjerni kupci su znali prepoznati izgled i okus njegove jagode i nagraditi je visokim ocjenama. Drugo ocjenjena bila je sorta Asia, a treće ocjenjena prema izboru potrošača bila je sorta Clery.

Krizevci_jagode2012.jpg

Održano je ocjenjivanje jagoda i od strane stručnog žirija. Najbolje ocjenjena ove godine bila je sorta Alba, drugo mjesto zauzela je sorta Asia a treće mjesto pripalo je ranije spominjanoj staroj sorti Senga sengana. 

Unatoč lošijim vremenskim uvjetima u proteklom razdoblju, te pretrpljenim štetama od mraza, za kraj možemo konstatirati da će Križevčani i ove godine uživati u sočnim i kvalitetnim domaćim jagodama.  

                                                                                           
   Slavko Kopilović, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik za integriranu
       i ekološku proizvodnju
  
Tanja Lasić Jašarović, dipl. ing. agr.,
                                                                                 stručna savjetnica za hortikulturu
 
Pripremi za ispis