Predavanje o ekološkoj proizvodnji u Bjelovaru

Teme predavanja bile su:
·         Ekološka proizvodnja povrća – mr. sc. Marija Ševar
·         Sredstva za ekološku zaštitu i organska gnojiva – tvrtka Pro-eco, d.o.o. Ljiljana Tomašević,  dipl.ing.agr. 

Predavanje koje je uslijedilo bilo je veoma zanimljivo i poučno. Tijekom predavanja naglasak je stavljen na problem proizvodnje i nabave biosjemena, kojega zasad nema u RH jer nema registriranih proizvođača biosjemena.

Tvrtka Pro-eco d.o.o. predstavila je svoj širok asortiman proizvoda za organsko gospodarenje. Voćari, vinogradari, ratari i povrtlari mogu pronaći na tržištu široku paletu profesionalnih proizvoda za ekološko gospodarenje, uzgojenih na organsko-biljnoj bazi, bez otrova, karence i kemijskih sredstava. Svi proizvodi posjeduju certifikate ovlaštenih certifikacijskih kuća Europske unije.

Nakon predavanja uslijedila su mnoga pitanja, na koja je mr. sc. Marija Ševar strpljivo odgovarala. Cilj predavanja bilo je promicanje ekološkog načina proizvodnje. Bjelovarsko-bilogorska županija prepoznala je ekološku poljoprivredu prije više od devet godina, kao jednu moguću alternativu očuvanja zdravlja ljudi i okoliša. Pod nadzorom se nalazi više od 60 ha obradivih površina pod povrtnim i ratarskim kulturama, a i dalje raste interes za takav način proizvodnje.

Područni odjel HPK-a Bjelovarsko-bilogorske županije
 Nikolina Perčec, struč. spec. ing. agr. 
stručna suradnica za ratarstvo
 
Pripremi za ispis