Održana edukativna radionica o organskom vinogradarstvu i vinarstvu

Prvoga dana radionice predavanja su održale profesorice s Agronomskog fakulteta, Jasminka Karoglan Kontić i Božena Barić.Teme su bile vezane uz definiciju ekološke poljoprivrede, o održavanju tla u ekološkom vinogradu, o specifičnostima pri izboru položaja i sadnji vinograda te o zaštititi vinograda pomoću organskih preparata.

U praktičnom dijelu radionice posjetili smo OPG Čegec u Sv. Ivanu Zelini. U uvodnom dijelu gospodin Čegec je ukratko opisao svoje gospodarstvo i istaknuo da su još 1992. g. odlučili upoznati se sa smjernicama ekološke proizvodnje. Postupno su na cijelom gospodarstvu primijenili takav način proizvodnje te 2003. g. dobivaju certifikat za prvo ekološko vino u Hrvatskoj. Uslijedila su brojna praktična pitanja od nazočnih polaznika te im je gospodin Čegec sa zadovoljstvom odgovarao. Slijedila je degustacija ekoloških vina s njegovog gospodarstva uz diskusiju.

Drugi dan radionice predavanja su održali prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta pod naslovom „Izbor sorata prikladnih za ekološko vinogradarstvo“ te mr. sc. Željka Mesić „Marketing vina iz ekološkog uzgoja“, gdje su polaznici dobili uvid u tržište vina i marketinške strategije za nastup na tržištu. U drugome dijelu radionice održano je predavanje prof. dr. sc. Ane Jeromel koja je opisala metode dopuštene u podrumarstvu za vina iz ekološkog uzgoja. Nakon teoretskog dijela zaputili smo se na fakultetsko pokušalište Jazbina.

Tamo je bila organizirana degustacija vina iz sorata koje se nalaze na pokušalištu, a pogodne su za ekološki uzgoj zbog svojih osobina: otpornosti na bolesti, štetnike i niske temperature. Slijedila je degustacija, gdje smo imali priliku kušati novih 14 vrsta bijelog i crnog vina, a uz degustiranje razvila se i diskusija. Na kraju radionice svi su sudionici dobili certifikat o pohađanju edukacije. Sa zadovoljstvom možemo reći da je radionica bila vrlo uspješna jer su polaznici uz stečena nova znanja imali priliku međusobno se upoznati i ostvariti nove kontakte. 

     Područni odjel HPK Krapinsko-zagorske županije
 Sandra Majsec, dipl. ing. agr.,
                                                                                                stručna savjetnica
 
Pripremi za ispis