Treća manifestacija Maslinova ulja hrvatskog juga

Program je započeo u jutarnjim satima u maloj dvorani hotela Radisson Blu gdje je panel grupa za senzorsko ocjenjivanje maslinova ulja iz Dubrovačko-neretvanske županije odradila zadaću kušanja ulja kako bi od 51 pristiglog uzorka iz cijele županije ocijenila one najbolje. Zaista, gotovo svi najpriznatiji maslinari koji već godinama sudjeluju na respektabilnim maslinarskim i uljarskim izložbama te na njima osvajaju brojne medalje, odazvali su se na poziv za izbor najboljeg maslinovog ulja hrvatskog juga. Stoga je panel uistinu imao zahtjevan zadatak.

ulje1.jpg

Program je zatim nastavljen u ranim popodnevnim satima obilaskom maslinika na predjelu Mrčevica između Orašca i Gromače. U opuštenoj atmosferi zainteresirani su mogli uživati u čarima maslinika uređenih marom dobrog gospodara, ali istodobno i raspraviti o stručnim temama, o dobro izvedenim agrotehničkim radnjama u maslinicima. Pri tome se izvanredno stručnim i gostoljubivim domaćinom pokazao maslinar Tonči Moretić iz Gromače. Obilaskom maslinika završen je terenski dio manifestacije.

Kasnopopodnevni i večernji dio druženja odvijao se u kongresnoj dvorani već spomenutog hotela i u pripadnom prostoru ispred dvorane. U navedenom je prostoru održano otvaranje manifestacije te stručna predavanja dr. sc. Frana Strikića iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita te agronoma Antuna Kotlara i Marija Cara iz Hrvatske poljoprivredne komore. Stručni dio programa završen je degustacijom maslinova ulja, koju je vodila Sandra Petričević, dipl.ing.kem. s međunarodnom licencom za kušanje maslinovih ulja.

Svakako najiščekivaniji trenutak za maslinare bila je dodjela priznanja za njihova ulja. Dodijeljene su 4 nagrade gdje je treće mjesto osvojio Vlaho Štaka iz Bani za ulje sorte oblica, pehar za drugo osvojeno mjesto također je otišao u Konavle za miješano ulje Mata Radovića iz Čilipa, dok je prvo mjesto osvojio Žarko Bajo iz Vrbice za svoje miješano ulje. Apsolutni je pak pobjednik, šampion ovogodišnje manifestacije maslinar Ivo Curić iz Orašca za ulje od sorte oblica.

Visok postotak najviše kategorije maslinovih ulja, velik broj sortnih ulja (oblica, dubrovačka bjelica, crnica, lastovka, piculja) potvrđuje bogatstvo kojim hrvatski jug raspolaže, što je temelj razmišljanjima kako se samo s kvalitetom, ali i udruživanjem, može napredovati i biti konkurentan na izbirljivom tržištu. Time je ova manifestacija ispunila svoju zadaću i kandidaturu da postane jedna lijepa maslinarska tradicija na krajnjem jugu Lijepe naše.

Na koncu je uslijedila izložba pakovina maslinova ulja iz Dubrovačko-neretvanske županije te njihovo kušanje uz večeru i glazbu u prelijepom prostoru hotela Radisson Blu. Također treba spomenuti kako su djelatnici Javne poljoprivredne savjetodavne službe HPK dali nemali doprinos njezinu uspješnom održavanju, i to kroz rad panel grupe za ocjenjivanje ulja, edukaciju maslinara u maslinicima te predavanja o integriranoj proizvodnji i dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima.

                                                                     Područni odjel HPK Dubrovačko-neretvanska županija
Marijo Car, dipl. ing. agr.,
                       viši stručni savjetnik
 

 

 

Pripremi za ispis