Štete od snježnog nevremena u dolini Neretve

Naime, u noći s 3. na 4. veljače pala je velika količina kiše koja se ledila u dodiru s tlom. Tu težinu snijega i leda objekti nisu mogli izdržati te su se pod teretom rušili. Uzgajivači koji su mogli do svojih plastenika, i koji su na vrijeme očistili snijeg s njih, spasili su svoju imovinu. Jedan dio uzgajivača kidao je pokrovne folije te tako spasio konstrukciju. Nažalost, velik dio proizvođača nije bio spreman na takve nepogode te im je konstrukcija srušena. Osim nespremnosti samih poljoprivrednika, milijunskim je štetama pogodovalo i to što velika većina objekata nema sustav zagrijavanja.

Iako je proglašena elementarna nepogoda, poljoprivrednici su svjesni da ovise sami o sebi u saniranju šteta.

plaste11.jpg

Županijska-regionalna komora Dubrovačko-neretvanske županije pokrenula je inicijativu među poljoprivrednim proizvođačima s područja doline Neretve koji su pretrpjeli štetu na plastenicima te je u Metkoviću 15. veljače održan sastanak na kojemu su popisani poljoprivrednici i njihova šteta te će se pokušati naći nekakav način da se poljoprivrednicima pomogne.

plaste22.jpg

Ukupne dosad popisane površine pogođene štetama nešto su veće od 10 ha, od čega je oko polovice plastenika sa srušenom konstrukcijom, a ostatak s pokidanom pokrovnom folijom. Štete na ostalim kulturama još nije moguće utvrditi, ali se očekuju, i to na vanjskim povrtnim kulturama i agrumima.

 
Područni odjel HPK Dubrovačko-neretvanske županije
Ante Mijić, dipl.ing.agr.
 
 
Pripremi za ispis