Na predavanjima o raspršivačima i prskalicama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prisustvovalo gotovo 500 poljoprivrednika

Prvo predavanje održano je 2. veljače u prijepodnevnim satima u Županijskoj vijećnici u Bjelovaru uz nazočnost više od 200 poljoprivrednih proizvođača. Drugo predavanje na istu temu održano je u večernjim satima istoga dana u Hrvatskom domu u Daruvaru uz velik odaziv od gotovo 300 poljoprivrednika nositelja OPG-a. 

Tema predavanja bila je vrlo zanimljiva jer se sudionike tj. rukovatelje prskalicama i raspršivačima (nositelje OPG-ova) željelo upoznati s osnovnim zakonskim propisima na prostoru RH, kao i odredbama EU koje se počinju primjenjivati s našim ulaskom. Cilj predavanja bio je polaznicima objasniti sve zakonitosti koje se pojavljuju u vrijeme rada te ukazati na najčešće pogreške u postupcima svakodnevne primjene prskalica i raspršivača.

Prema Pravilniku„O uputama kojih su se obvezni pridržavati korisnici sredstava za zaštitu bilja te uvjetima kojima moraju udovoljavati“, (NN 135/08 i 73/10) rukovatelji tehničkim sustavima obavezni su se educirati, pa je dogovoreno da se prisustvovanje predavanju verificira od strane Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Zavoda za mehanizaciju, kao pet sati odrađene edukacije s ciljem upoznavanja sudionika s odredbama direktive 2009/128/EC, 2006/42/EC i EN 13790 (I i II).

 VIKA_1.jpg

U Daruvaru su uz tu temu djelatnici Javne poljoprivredne savjetodavne službe mr. sc. Marija Kuhinek, Mihaela Čuhnil, ing. agr. te  Vlado Bistrović, dipl. ing. agr. uz pomoć više stručne savjetnice Jadranke Berić, dipl. ing. agr. održali predavanje s temom „Višestruka sukladnost u poljoprivredi“.

Na predavanje u Bjelovar i Daruvar pozvani su svi veći proizvođači, ratari, stočari, voćari i vinogradari, korisnici tehničkih sustava za zaštitu bilja s područja cijele Županije, a oba su predavanja djelatnici Fakulteta odradili potpuno besplatno.

Održana predavanja rezultat su odlične suradnje djelatnika naše službe i Ispostave u Daruvaru s ljubaznim, stručnim i vrijednim djelatnicima Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku sa Zavodom za mehanizaciju, koja je započela prošle godine organiziranjem „Prezentacije kontrole ispravnosti raspršivača“ koju su djelatnici navedene ustanove zajedno s načelnikom Odjela za mehanizaciju, kolegom Ivicom Prpić uspješno održali u okviru XIII Izložbe vina „Vinodar 2011.“ u Daruvaru.

U sklopu nastavka suradnje u planu je pokazna kontrola ispravnosti prskalica i raspršivača u pet gradova naše županije (Poljoprivredni fakultet trenutno jedini u RH za taj posao posjeduje kompletnu i odgovarajuću opremu) koja bi se uz pomoć županijske poljoprivredne komore i Županije trebala odraditi u proljeće ove godine.

Ta će se suradnja nastaviti na stručnom predavanju i prezentaciji kontrole ispravnosti tehničkih sustava u zaštiti bilja, koja je dio programa XIV izložbe vina „Vinodar 2012.“, a održat će se u razdoblju od 27. 5. do 3. 6. 2012. u Daruvaru. 

                                                                        Hrvatska poljoprivredna komora
Javna poljoprivredna savjetodavna služba 
Područni odjel Bjelovarsko-bilogorske županije
                                                Vlado Bistrović, dipl.ing.agr. viši stručni savjetnik
 
Pripremi za ispis