Nevrijeme u Opuzenu

Burovito vrijeme krajem prvoga tjedna nove 2012. godine kulminiralo je žestokim nevremenom na području Opuzena, koje je  najviše traga ostavilo na krovovima kuća i na plastenicima.

slika_1.jpg

Orkanski udari bure od procijenjenih 150-160km/h, dana 6. i 7. siječnja kidali su folije na plastenicima, ali i nanosili izravnu štetu na samim konstrukcijama. Tako je nekoliko objekata doslovno iščupano iz zemlje zajedno s betonskim stopama i zidovima te u cijelosti porušeno. Ipak, veći dio proizvođača imao je više sreće u svoj toj nesreći pa je pokrovna folija pukla prije negoli je vjetar nanio štetu na konstrukciji. Ti će proizvođači zamijeniti folije, završiti sadašnju proizvodnju i nastaviti s proljetnim kulturama, ali oni čiji su plastenici porušeni ili imaju znatna iskrivljenja morat će u potpunosti zamijeniti konstrukciju ili uložiti znatna sredstva u popravak postojećih. Primjećuje se i da su tvornički plastenici s atestima na jaki vjetar prošli bez šteta na konstrukciji dok su plastenici, koje podižu sami uzgajivači, u pravilu doživjeli velike štete. Kroz godine proizvođači su naučili da je u našem području olujno jugo vjetar koji stvara probleme i svake godine imamo primjer raskrivanja plastenika za vrijeme južina pa se može i tvrditi da je za sadašnji problem dijelom kriva i neočekivanost takvih udara bure, koji su u našim krajevima ipak veoma rijetki.
Trenutno se u plastenicima u dolini Neretve uzgaja salata te se upravo obavlja branje, nakon čega će se pristupiti saniranju šteta. Proizvođači su ogorčeni cijenama otkupa jer su pod dojmom da su otkupljivači iskoristili veće količine proizvoda i oborili cijene.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje Grada Opuzena.

 

Područni Odjel HPK Dubrovačko-neretvanske županije
Ante Mijić, dipl. ing. agr., stručni suradnik za hortikulturu
Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. agr., stručna savjetnica za zaštitu bilja

Pripremi za ispis