Posjet sajmu Agritechnica u Hannoveru – najvećem svjetskom sajmu poljoprivredne mehanizacije

Putovanje je započelo u Osijeku u ranim jutarnjim satima. U popodnevnim satima preko Republike Mađarske stiglo se u Slovačku, točnije u Bratislavu, gdje je napravljeno dvosatno zaustavljanje radi odmora i razgledanja grada u pratnji stručnog vodiča. Nastavivši putovanje u večernjim satima stiže se u Prag, glavni grad Češke, smješta se u hotel i noći.
Iduće jutro pa sve do ručka iskorišteno je za razgledanje znamenitosti toga prelijepoga grada. U 14 sati, prema dogovoru, svi smo zajedno posjetili sjedište Češke asocijacije poljoprivrednika. Primio nas je gosp. Miroslav Louma, direktor ustanove Agriculture Association of Czech Republic i visoki predstavnik u tijelima Europske unije. U jednosatnom otvorenom i nadasve prijateljskom razgovoru naši poljoprivrednici dobili su iskrene i jezgrovite odgovore na brojna postavljana pitanja vezana za funkcioniranje poljoprivrede u EU, položaj pojedinih država u EU kao i za način poticanja poljoprivredne proizvodnje u EU. Nakon sastanka nastavili smo putovanje i u večernjim satima stigli nadomak našem cilju. Smjestili smo se u jedan manji i vrlo lijep hotel 50-ak kilometara prije Hannovera.
Cijeli treći dan putovanja bili smo na sajmu, od 9.30 do zatvaranja u 18 sati. Što reći o samom sajmu? Možda će vam nekoliko servisnih informacija dočarati veličinu viđenoga. Strojevi i oprema bili su izloženi u 27 paviljona na površini od 320.000 m2 ili 32 ha. Na sajmu je izlagalo više od 300 različitih proizvođača strojeva. Ukupno je bilo izloženo više od 2800 strojeva. Sajam je obuhvatio svaki segment biljne proizvodnje i mehanizacijski dio u stočarstvu. Mnogo je tvrtki izložilo i svoje konceptne umotvorine, poput traktora na električni pogon, posve automatiziranih i satelitski navođenih strojeva i sl. Svojevrsni hit sajma bile su gumene gusjenice koje se mogu montirati na traktore, kombajne i druge kombinirane strojeve pri čemu se ti isti strojevi mogu kretati brzinom od 40 km/sat. Dvostruka zlatna medalja za inovativnost pripala je traktoru AGCO Fendt 9C11 i rollo balirki Krone 27 G15. Tko god je želio sve obići, morao se vrlo brzo kretati, kratko uživati gledajući izloženo i objedovati u hodu.

Vrativši se kući, svi smo bili zadivljeni savršenom njemačkom organizacijom i gostoprimstvom, a posebno viđenim izlošcima. Sajam nam je pokazao trend razvoja suvremene poljoprivredne mehanizacije i zahtjeve koje suvremena poljoprivredna proizvodnja traži od strojeva. Na nama je sada da sve viđeno i doživljeno oživotvorimo u našoj životnoj sredini.

 

Područni odjel HPK Osječko-baranjske županije
Ivica Lovrinčević, dipl. ing. agr.
tajnik

Pripremi za ispis