Dani maslina na Rabu 2011.

Dani maslina obuhvatili su svečanost otvaranja manifestacije, koju je vodio Željko Peran, mag. ing. agr., stručni savjetnik HPK Rab. U program otvaranja bila je uključena i prodajna izložba rapskih ulja, i to samo onih koja su dobila zlatne medalje na raznim natjecanjima u RH, ukupno 17 različitih i nagrađenih ulja te se uz maslinovo ulje tržilo i s delicijskim proizvodima i prerađevinama od maslina i maslinova ulja. 

Sastavni dio manifestacije bila je i radionica s vunom na temu maslina, a 27. listopada, u večernjim satima, u gradu Rabu održana su vrlo zanimljiva predavanja stručnjaka HPK: mr. sc. Marija Ševar održala je predavanje „Stanje ekološkog maslinarstva u Republici Hrvatskoj“, a Višnja Šimunović, dipl. ing. agr. izlaganje o proizvođačkim organizacijama u sektoru maslinarstva.

Manifestacija je nastavljena 28. listopada, kada su obiđeni rapski maslinici uz stručno vodstvo kolege Ž. Perana, a posjećena je i najstarija evidentirana maslina na Rabu u mjestu Kampor.

Naime, u rujnu 2011. raspisan je u Rabu, u organizaciji Matice hrvatske i pod pokroviteljstvom grada Raba, natječaj pod imenom „TRAŽIMO NAJSTARIJA STABLA MASLINA NA OTOKU RABU“. Komisiju su sačinjavali članovi: Ivan Staničić iz Matice hrvatske, Rab, Vlatko Dumić, Vladimir Vidas, Josip Dedić iz Udruge maslinara Orkula, Rab, Željko Španjol sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, Luka Perčinić iz Turističke zajednice grada Raba, Marko Vučetić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda iz Zagreba i Boris Belamarić iz Šumarije Rab te Željko Peran, HPK Rab, predsjednik komisije. Na natječaj se javilo dvadesetak vlasnika maslina. Obilaskom terena i vizualnom metodom (debljina i veličina stabala maslina) odabrano je osam stabala maslina za ocjenjivanje, koje su potom uzorkovane uz pomoć rezistografa, mjernog instrumenta koji mjeri otpor drva pri neprekidnom prodiranju igle promjera 5 mm. Instrument radi na bateriju i prenosi očitanje otpora grafički na vodootpornoj papirnatoj traci. Pri tome se točno može locirati područje zdravog ili bolesnog drva te mnoštvo drugih podataka.

Zanimljivo je da najveće stablo nije bilo i najstarije. Najveće stablo, prijavljeno na natječaj bilo je stablo masline u vlasništvu gospođe Slavice Šajbić iz Supetarske Drage. Visina stabla bila je 11,10 m, širina krošnje 12-13 m, a staro je 730 godina.

Stručnim ispitivanjem koje su proveli vrhunski stručnjaci Šumarskog fakulteta Zagreb utvrđeno je da je treće po starosti stablo masline staro 882 godine, a drugo je staro 1.033 godine, oba iz Supetarske Drage. Zasad je najstarije evidentirano stablo masline vlasništvo gosp. A. Barčića iz Kampora, nedaleko od samostana Sv. Eufemije, prosječne širine krošnje 8,2 m, a visine 8 m. Ta je maslina stara 1.239. godina i zasad je najstarije utvrđeno stablo masline na otoku Rabu, premda postoji mogućnost da na Rabu ima i još starijih stabala pa se ta akcija nastavlja. 

Maslina.jpg

Najstarija rapska maslina u Kamporu

Dani maslina Rab 2011. završili su 29. listopada 2011. kušanjem maslinovih ulja u prostoru „Nove lože“ u poslovnom centru Mali Palit te raznih delicija od maslina, uz klapsko pjevanje.

  

Područni odjel HPK Primorsko-goranske županje
Željko Peran, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis