Slavonski svinjogojci u Nizozemskoj

 

Plan putovanja uključivao je posjete istraživačkim institucijama, proizvodnim poduzećima i svinjogojskim farmama da bi naši proizvođači upoznali dosege u tehnologiji te procese i zahtjeve pravnog i institucionalnog usklađivanja naše poljoprivrede s pravnom regulativom i uvjetima za održivi razvoj poljoprivrede EU.

Članovi svinjogojskih udruga iz triju slavonskih županija posjetili su tvrtke koje se bave svinjogojskom proizvodnjom, te tvrtke usko vezane za svinjogojsku proizvodnju u navedenim državama.

Prva posjeta njemačkoj firmiPhytobiotics Fütterzusatzstoffe GmbH u mjestu Eltville. To je poznati proizvođač biološki proizvedenih fitobiotika u ishrani svinja koji smanjuju uporabu antibiotika. Stručno predavanje o primjeni preparata pažljivo su saslušali naši svinjogojci i postavili domaćinima mnoga pitanja. Također su pregledali proizvodni pogon i skladište gotovih proizvoda.

Nakon zamornog putovanja kroz njemačke agrarne krajobraze stigli smo u prelijepu Nizozemsku u poduzeće Schippers export ( Bladel). Prikazali su nam kompletnu farmsku opremu koja nije nepoznata našim svinjogojcima. Domaćin Ron Ijprlaar i predstavnik našeg poduzeća Agralis iz Osijeka, Saša Flauder, s puno ljubaznosti prezentirali su svoje programe. Uz prezentaciju opreme za intenzivni uzgoj svinja, održali su i predavanje o primjeni sanitarno-higijenskih mjera u svinjogojskoj proizvodnji po propisima EU.

Svinjogojski istraživački centar (Swine innovation centre) predstavila je Nienke Dirx-Kuijken i saznali smo da godišnje troše 1,5 miliuna eura za svoja istraživanja. Zemlja ne veća od naše Slavonije, za 17 milijuna svojih stanovnika pokriva potrebe za svinjetinom sa 222%. Da znamo gospodariti kao oni, gdje bi nam bio kraj. Oni su počeli otimati zemlju od mora kad su naši stari svinje žirovali. Danas kupujemo od njih odojke.

Iz zemlje tulipana i svinjetine krenuli smo nazad i posjetili poduzeće Likragroup u Linzu. To je tvornica stočne hrane u kojoj se proizvode premiksi i izvoze diljem Europe sa kojom surađuje i naš Vladimir Poznić iz TSH Likra kojemu zahvaljujemo na pojašnjenjima o organizacionom ustroju tvrtke.

Bili smo gosti udruženja svinjogojaca StyriaBrid i u njihovoj organizaciji posjetili svinjogojsku farmu, članicu udruženja koja usko surađuje sa tvrtkom Likragroup.

Područni odjel HPK Brodsko-posavske županije
                                            Mr. sc. Mijo Gašparović, viši stručni savjetnik
Željko Kucjenić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik
 
Pripremi za ispis